Prvi maj - u Srbiji rezervisan za uranak, u svetu za štrajk 1Foto: Pixabay/StockSnap

Prvi maj, odnosno Međunarodni praznik rada, jedan je od najrasprostranjenijih praznika na svetu, a obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije iz maja 1886. godine, kad su radnici u Čikagu stupili u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Male nadnice, dnevni rad od 12 do čak 18 sati i život na ivici bede bili su povod za niz štrajkova u kojima su zahtevani uslovi rada i života dostojni čoveka.

Do kulminacije je došlo u Čikagu, u maju 1886. godine, kad je na ulice izašlo skoro 40.000 pripadnika radničkog pokreta. Oni su svoje zahteve simbolično istakli u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja.

Međutim, vlast je na demonstrante poslala policiju, posle čega je usledio žestok sukob u kojem je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno. Petoro vođa štrajka je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Tri godine kasnije, 1889. na prvom kongresu Druge internacionale odlučeno je da će se svakog 1. maja održavati demonstracije dok god radnici i radnice ne izbore pravo na dostojan život i rad. Već od sledeće godine taj dan je počeo da se slavi kao Međunarodni dan opšte solidarnosti radništva.

Poslednjih godina, Međunarodni praznik rada u svetu se obeležava raznim akcijama i demonstracijama, čija je suština borba za prava radnika, kraće radno vreme, bolje plate i zaštita na radu.

Međutim, u Srbiji Prvi maj nema mnogo veze sa težnjama za bolji položaj radnika, već je u kalendaru više rezervisan kao dan za odmor i opuštanje.

Po pravilu, to je neradan dan, a ljudi koji su u radnom odnosu, kao i oni koji time ne mogu da se pohvale, uglavnom ga proslavljaju porodično ili u većim društvima, na „urancima“ u prirodi, uz roštilj, pečenje, alkohol i pesmu.

Povodom 1. maja Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” održaće prvomajsku manifestaciju pod sloganom “Opasulji se – organizuj se u sindikat” sa početkom u 12 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

– Dajemo sebi za pravo da bez obzira na sve probleme radnika u Srbiji obeležimo 1. maj praznično, šaljući poruke o kontinuitetu naše borbe za zdravo i bezbedno radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore i dostojanstvenu zaradu. Takođe, šaljemo poruku da nećemo bežati od odgovornosti već ćemo zahtevati da učestvujemo u svim radnim grupama koje će raditi na izmenama i dopunama radnog i socijalnog zakonodavstva u budućnosti – navodi se u Prvomajskom proglasu UGS “Nezavisnost” u kome se, između ostalog, radnici pozivaju na skup na Trgu Nikole Pašića.

Na istom mestu povodom Praznika rada protest organizuje i Politička platforma Solidarnost takođe sa početkom u 12 sati. Na protestu će, kako je najavljeno, govoriti Miloš Baković Jadžić (Solidarnost), Biljana Đorđević (Ne davimo Beograd), Biljana Stojković (Skupština slobodne Srbije), Đorđe Miketić (Ekološki ustanak) i Nebojša Zelenović (Akcija).

Sa druge strane, Udruženi sindikati Srbije Sloga upozorili su u petak da će organizovati demonstracije ukoliko Vlada ne bude ispunila njihov zahtev za usvajanje novog zakona o radu.

Valpurgijska noć i paganski običaji

Proslava Prvog maja ima korene i u drevnim paganskim praznicima prirode čije je poštovanje preživelo do današnjih dana. U severnoj i centralnoj Evropi, noć uoči prvog maja se naziva Valpurgijska noć (po Svetoj Valpurgi). To je proslava plodnosti, prilikom koje se peva i pije do dugo u noć i pale se vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari