Prvi sastanak intersektorske Radne grupe za izradu Stručnog uputstva o međusektorskoj saradnji u zaštiti dece od nasilja 1Foto: Ministarstvo prosvete

Intersektorska Radna grupe za izradu Stručnog uputstva o međusektorskoj saradnji u zaštiti dece/učenika od nasilja održala je danas prvi sastanak.

Ministar prosvete Branko Ružić, koji je i predsednik ove radne grupe, rekao je da je ovo važno kako bi u narednom periodu kroz unapređivanje intersektorske saradnje postali efikasniji u postupanju u situacijama nasilja koje uključuje decu i mlade.

„Nasilje među vršnjacima, često se ispoljava i u školskom okruženju, a škola je vaspitna koliko i obrazovna institucija, te je logično da pokrećemo ovakve inicijative“, rekao je ministar.

U izradu su uključeni i predstavnici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ova inicijativa proistekla je kao jedan od zaključaka Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja.

„Sagledaćemo u sistemu šta je izazov, gde je potrebno da nešto promenimo, ali i da predvidimo korake u rešavanju konkretnih situacija nasilja, u kojim slučajevima i kada se nadležna ministarstva uključuju, kao i da zajednički bolje sprovodimo prevenciju i intervencijy ustanova i službi“, zaključio je ministar.

Radna grupa će Stručno uputstvo izraditi do 1. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari