Prvo ćevapi i kobasice pa onda na more: Vranje kao "svratište" za sve koji sa severa zemlje putuju u Grčku 1Vranje lepa destinacija za odmor na putu za Grčku.

Ugostitelji i vlasnici privatnih hostela ovoga leta, kao nikada ranije beleže rast poseta turista iz Subotice, Novog Sada, Vršca, Pančeva i Beograda, koji ne propuštaju da najmanje desetak sati provedu u gradu pisca „Koštane“ i uživaju u gurmanlucima u lokalnim restoranima po nižim cenama od onih u prestonici i vojvođanskim gradovima.

Vranje se nalazi na oko 300 kilometara od Soluna i najbližeg letovališta Paralije na severu Grčke. Vranjanci se odavno hvale da im je Solun bliži od prestonog Beograda (365 kilometara).

Ovoga leta Vranje je kao ni jedne godine ranije usputno „svratište“ za turiste sa severa zemlje, Vojvodine (Subotica, Sombor, Novi Sad), koji su se odlučili za letovanje u Grčkoj.

Ugostitelji registruju veći broj gostiju sa strane, koji najčešće u Vranje svraćaju na ručak i popodnevni odmor, a često i prenoće pa u ranim jutarnjim satima kreću na dalji put, ka Grčkoj, ali i Ohridu pa čak i Albaniji.

Iako u Turističkoj organizaciji u Vranju nema zvaničnih podataka o broju onih koji su u „tranzitu“ boravili u Vranju, taj broj je ove sezone sasvim sigurno rekordan.

Prvo ćevapi i kobasice pa onda na more: Vranje kao "svratište" za sve koji sa severa zemlje putuju u Grčku 2
Vranjske kafane imaju dušu. Foto:Gradska meana.

O tome govore i podaci da je cena prenoćišta u urednim hostelima u Vranju za noć od 2.500 do 5.000 dinara, a postoji i luksuzni Hotel „Rojal putnik“ na samom ulazu u grad, koji poseduje i zatvoreni bazen.

„Jesmo podigli cene naših ugostiteljskih usluga, ali one su i dalje niže od onih u Beogradu ili gradovima u Vojvodini. Najčešće su na meniju naši ćevapi sa umešenom crvenom paprikom i crnim lukom, šopska salata, pomfrit, pljeskavice i pivo i sve to skupa ne premašuje cenu od 1.500 dinara po osobi“, gotovo da je zajednički stav ovdašnjih ugostitelja.

Tradicionalno najposećeniji su restorani „Gradska meana“, „Morava“, „Adria“, picerija „La familija“, „Aleksandrija luks“, kao i restoran koji se nalazi tik uz rodnu kuću pisca Borisava Stankovića.

Tradicionalno, od kada su ukinute mere za putovanja u vezi sa pandemijom, svakoga vikenda gosti Vranja su prve komšije iz Kumanova, Skoplja, Vlandova, Prilepa iz Severne Makedonije.

Prednost je u tome što je u gotovo svim restoranima dozvoljeno pušenje, što nije slučaj u susednoj Severnoj Makedoniji, gde je dozvoljeno samo u baštama.

Poslednjih pet dana Vranje je ugostilo i preko 100 odbojkašica i funkcionera iz sedam balkanskih zemalja na kadetskom prvenstvu.

U Vranju postoje i tri otvorena bazena pri Sportskoj hali, Kompaniji Jumko i jedan u privatnom vlasništvu, u selu Kupinince, na nekoliko kilometara od Vranja. Tu je i auto kamp, sa restoranom.

U većini restorana tokom vikenda sviraju orkestri pa se na taj način može ne tako skupo iskompletirati jedan doživljaj, pre nego što se stigne na letovanje u Grčku.

Gužve u Vranju očekuju se u drugoj polovini avgusta kada će biti održana tradicionalna Kulturno turistička manifestacija „Dani Vranja“, čija su sva događanja besplatna za sve posetioce.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari