Prvomajskog uranka u Majdanpeku nema, ali će izletište kod Rajkove pećine i Jorgovan fest mnogima biti izbor 1Foto: Jorgovan fest/I.Radojković

Današnje mlade generacije Majdanpečana ne sećaju se Ace „Kapelnika“ i njegovog vatrogasnog orkestra koji je na praznik rada, rano izjutra, marširao ulicama grada i muzikom zvao rudare na prvomajski uranak. Nepisano pravilo je bilo da se Prvi maj „proslavi“ na izletištu kod Rajkove pećine. Vrteli su se prasići na ražnju, dimili roštilji, na pozornici su se smenjivali folklori, muzičari, pevači.

Iako Ace „kapelnika“ i vatrogasnog orkestra i njihove prvomajske budulice odavno nema, a nema ni klasičnog Prvomajskog uranka u majdanpečkoj opštini, sigurno je da će praznik rada mnogi provesti u prirodi. Majdanpečani najčešće i dalje za izletište biraju prostor kod jezera Veliki zaton.

Prednost ovog izletišta je što je na svega par kilometara od grada, što se do njega može dopešačati, što ima dovoljno mesta za roštiljanje i druženje.

-Ako vreme bude lepo verovatno ću sa društvom na pećinu, malo klope, malo pića, da se opustimo – rekao nam je Marko.

Verovatno će uz Marka biti još dosta onih koji će u nedelju biti kod Rajkove pećine koja će sve vreme praznika biti otvorena za posete, saznali smo u Turistčkoj organizaciji opštine Majdanpek.

Moguće je da će se deo Majdanpečana, kao i naselja koja gravitiraju Donjem Milanovcu, Prvog maja uputiti na Miroč na kome se održava 29. Festival cveća, turizma, ugostiteljstva i narodnih običaja „Jorgovan fest 2022“.

Ova tradicionalna manifestacija umela je da okupi i po par hiljada posetilaca koji su pratili sportska i folklorna takmičenja i gostila se prasećim i jegnjećim pečenjima u kafanama.

Kako saznajemo od organizatora, „Jorgovan fest“ kao i obično počinje sportskim takmičenjima, nisu to ni mali fudbal ili basket, već se od takmičara očekuju skoro viteške veštine i dosta spretnosti. Discipline u kojima se nadmeću su gađanje buzdovanom i gađanje jabule strelo, kao i bacanje potkovice u cilj i skok iz mesta trupački.

Učesnici, a očekuje se da će folkloraša biti dosta, proćiće defileom kroz selo, da bi potom 29. „Jorgovan fest“ bio i zvanično otvoren. Sve do večeri na pozornici u centru sela nastuapaće folklorne grupe, svirači i pevači, a festival se, obično u prvi mrak, završava izborom Najlepše vile Miroča i njenih pratilja, dodelom priznanja i logorskom vatrom.

S obzirom na to da duž obale Dunava ima dosta vikend kuća i one će biti mesto na kome će biti okupljanja, jer su se ljudi uželeli druženja i boravka u prirodi. S roštiljanjem ili bez njega, sasvim svejedno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari