Poslednjih dana u Novom Pazaru i Tutinu povećana zainteresovanost građana za vakcinaciju 1Foto: Senko Župljanin

U poslednjih nekoliko dana povećana je zainteresovanost građana Novog Pazara i Tutina za vakcinisanje protiv korona virusa. Na dnevnom nivou broj imunizovanih u Novom Pazaru povećan je za 50 odsto, a u tutinskoj opštini skoro dupliran, ali i dalje ova dva grada su pri dnu republičke lestvice.

Prema poslednjim podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ),koji je nadležan i za opštinu Tutin, u ovom gradu je prvu dozu primili 13.200 punoletnih građana, a revakcinisano je nešto više od 10.500.

-U prethodnom periodu, dnevno smo vakcinisali oko stotinak građana, a u poslednjih par dana evidentno je povećanje za 50 odsto i sada na našim vakcinalnim punktovima imamo po 150 građana – ističe direktor ZZJZ dr Šefadil Spahić i dodaje da je „epidemiološka situacija i dalje nestabilna, iako je smanjen broj hospitalizovanih“.

Na području opštine Tutin, situacija je krenula nešto na bolje. U odnosu na pre desetak dana, poslednji dani su u znaku skoro dupliranog broja vakcinisanih. Epidemiolog u tom gradu dr Mithat Eminović, za Danas, kaže da je vakcinisano 3.100 ljudi i da se prosečno vakciniše tridesetak osoba dnevno, a kada ima „Fajzer“ vakcine, onda, ima ih više od 50. Dr Eminović ocenjuje da je to „značajno povećanje, ako se uzme u obzir da je bilo dana kada niko nije dolazio da se vakciniše“.

Danasovi sagovornici se slažu u oceni da se povećano interesovanje „poklopilo“ sa najavom da će svi vakcinisani dobiti po 3.000 dinara, ali i što su negativni PCR testovi ili vakcinacija uslov za ulazak u veliki broj zemalja. Iako je na ovim prostorima, najviše građana imnuzovano kineskom „Sinofarm“ vakcinom, sada najveće interesovanje vlada za „Fajzer“ vakcinu.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, u poslednja dva dana, u novopazarskim kovid ambulantama povećan je broj prvih pregleda. Za dva dana pregledano je 177 pacijenata, 96 je bilo sa simptomima sličnim korona virusu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.