PU Zaječar: Stanje bezbednosti se može oceniti kao povoljno 1Foto: Z. S. M.

Stanje bezbednosti koje pokriva Policijska uprava u Zaječaru, uzimajući u obzir osnovne pokazatelje, može se oceniti povoljno, saopštavaju iz Policijske uprave u Zaječaru.

Kako se u saopštenju navodi, tokom novembra meseca ukupno je izvršeno 137 krivičnih dela što predstavlja skoro identičan broj izvršenih krivičnih dela u odnosu na isti period prošle godine sa ukupnim procentom rasvetljavanja od 61 odsto odnosno za 8 odsto više u odnosu na komparativni period.

“Najveći broj evidentiranih krivičnih dela je iz oblasti opšteg kriminaliteta koji je u opadanju za 11 odsto, od kojih se najčešće izdvajaju imovinska krivična dela, krivično delo krađa – 26, teška krađa – 9, nedozvoljeno držanje oružja – 6. U izveštajnom periodu 15 lica je zadržano shodno Zakoniku o krivičnom postupku i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, predato nadležnom tužilaštvu”, ističu iz PU Zaječar.

Prema njihovim rečima iz oblasti suzbijanja narkomanije tokom novembra meseca ukupno je realizovano 19 zaplena kojom prilikom je zaplenjeno 282 grama različitih vrsta droga, najčešće marihuane – 194 grama i kokaina – 22 grama, i podneto ukupno 24 krivičnih prijava.

Ističu da podaci javnog reda i mira pokazuju da je tokom novembra meseca na području nadležnosti Policijske uprave u Zaječaru zabeleženo umanjenje broja izvršenih prekršaja za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine i podneto ukupno 24 prekršajnih prijava. Takođe u izveštajnom periodu nije evidentiran niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu uzimajući u obzir i povećanje broja javnih okupljanja.

“Na putevima Zaječarskog okruga tokom novembra meseca zabeleženo je za 33 odsto manje evidentiranih saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine, u kojima je jedno lice teže i 13 lica lakše povređeno, dok poginulih lica nije bilo. U kontrolama saobraćaja, usmerenim na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom izveštajnog perioda sprovedene su tri centralne i jedna međunarodna akcija u kojima je otkriveno 650 saobraćajnih prekršaja od čega najčešće prekoračenje brzine kretanja – 240, nekorišćenje sigurnosnog pojasa – 101 i upotrebe mobilnog telefona u saobraćaju – 14. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sancionisano je 19 vozača dok je 4 zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja”, kažu iz Pu Zaječar.

Kažu da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u narednom periodu, nastavito sa redovnim i pojačanim kontrolama sa ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih dela i prekršaja iz svih oblasti te apeluju na građane da se, u susret novoj godini, uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava čije korišćenje može dovesti do težih povreda ali i požara i eksplozija jer na taj način mogu povrediti sebe ali i druge osobe u svom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari