Putevi Srbije kriju snimke nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu 1Foto:Danas

Suđenje vozaču „Koridora Srbije“ Dejanu S. (35), koji je optužen da je 31. januara ove godine na naplatnoj rampi u Doljevcu izazvao tešku saobraćajnu nesreću, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52), počelo je prošle sedmice u Osnovnom sudu u Nišu, međutim, strane u procesu nisu mogle da vide integralni snimak nesreće jer ga Putevi Srbije nisu dostavili.

U njega je imao uvid predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali nadležno tužilaštvo i sud očigledno nisu dovoljno „jake“ institucije da bi joj u procesu utvrđivanja istine sporni snimci bili poslati.

Zamenica javnog tužioca je rekla je da je više puta slala zahteve i da više to neće da radi.

Božo Prelević, advokat porodice Gligorijević, kaže za Danas da se i tužilac i sudija u procesu ponašaju krajnje profesionalno.

– Problem je što nemaju autoritet kod Puteva Srbije koji neće da dostave kompletne snimke kamera. To je odraz pravne države po meri ove vlasti – ocenjuje Prelević.

Podsetimo, Dejan S. je upravljao vozilom koje je koristio v.d. direktora „Koridora Srbije“ Zoran Babić. On je osumnjičen da je izazvao tešku saobraćajnu nesreću, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52), a pet osoba teže i lakše povređeno.

Advokat oštećenih Božo Prelević zahtevao je da Osnovno javno tužilaštvo traži od „Puteva Srbije“ da mu se dostave snimci za koje je ranije rekao da je video predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su po njegovim rečima užasni, ali da se za volanom nije nalazio Babić.

Javnost Srbije, kao i porodice poginule Stanike Gligorijević, tražili su na uvid snimke kako bi se otklonile sve sumnje ko je upravljao vozilom, jer se spekuliše da je to bio upravo Zoran Babić.

Osnovno javno tužilaštvo je zatražio da se vozač proglasi krivim za „teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“ i osudi na zatvorsku kaznu od najmanje pet godina, kao i da mu se izrekne mera zabrane upravljanja motornim vozilom od pet godina, jer je vozio nedozvoljenom brzinom od 93 kilometra na sat, a dozvoljena je 60 kilometara na sat.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 12. februar naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari