Putevi Srbije najavljuju gradnju novog mosta na Tamišu 1Foto: privatna arhiva

Most na Tamišu kod Tomaševca trenutno je najstariji železnički most u Srbiji i datira iz približno 1880. godine, a nakon negodovanja građana okolnih mesta iz JP „Putevi Srbije“ poručeno je da će izgradnja novog mosta uskoro početi.

Kako su precizirali, drumski most preko reke Tamiš kod Orlovata počeće da se gradi početkom sledeće godine, ako vremenski i drugi uslovi to dozvole.

Poručeno je i da će stanovnici ovog dela Banata uz izgradnju novog železničkog mosta već narednih godina umesto jednog nefunkcionalnog mosta na kome je automobilima zabranjen saobraćaj imati dva nova mosta, jedan za drumski, a drugi za železnički saobraćaj.

Zbog zatvaranja mosta stanovnici Tomaševca moraju da putuju do Orlovata obilaznim putem dužim više od 40 kilometara, pa se kao alternativno rešenje ponovo spominje asfaltiranje sadašnjeg atarskog puta koji vodi od Orlovata ka Botošu i Tomaševcu, dužine 5.5 kilometara.

Na taj put i asfaltiranje meštani dva banatska sela odavno čekaju.

Nakon prošlogodišnjih protesta i blokade mosta, odbornici Skupštine grada Zrenjanina na sednici održanoj decembra 2022. godine, usvojili su, po hitnom postupku, Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije dela obilaznice oko Orlovata, koja obuhvata i drumski most preko reke Tamiš, u dužini od 1,6 kilometara.

Zbog mosta meštani malo-malo, protestuju a projekat se još uvek nalazi u tehničkoj dokumentaciji.

Stvari su se malo pokrenule pre dve godine, kada je JP „Putevi Srbije“ zaključilo Ugovor o izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju obilaznice oko Orlovata sa novim drumskim mostom preko reke Tamiš.

Projekat je završen i predat je na stručnu kontrolu Revizionoj komisiji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj 19. septembra ove godine.

Tek kada projekat bude potvrđen, raspisuje se tender a radovi bi, mogli da počnu naredne godine.

Na sadašnjem mostu preko Tamiša kod Orlovata od 20. marta 2020. godine na snazi je totalna obustava saobraćaja za sva drumska vozila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari