Blokiran most na Tamišu kod Tomaševca, sela odsečena (VIDEO)  1Foto: Zoran Pujic

Meštani više banatskih sela zrenjaninske opštine, Tomaševca, Udzina, Botoša i Orlovata blokirali su danas po susnežici most na Tamišu kao upozorenje vlastima da ne rešava njihov gorući problem.

Most je, inače, zatvoren za saobraćaj ali njime i dalje saobraćaju vozovi dak putnički saobraćaj ne može i to je jedan od razloga besa građana.

Nedavno su ispred mosta postavljene betonske blokade, da bi se sprečio prolazak vozila i građana.

“Zatvorili su most jer, kao, ne može da se odvija drumski saobraćaj i odsekli nas od sveta. Pa kako onda mogu da idu vozovi sa teškim teretom. Mažu nam oči, govore o pontonskom mostu. Revoltirani smo praznim obećanjima. Naša vlast ne radi ništa da problem sa mostom reši, a mogla bi kad bi htela”, objašnjava učesnik blokade Zoran Pujić.

U Mesnoj zajednici kažu da problem nije nov, ali da se ne rešava. Poslednja rekonstrukcija mosta rađena je 2008. godine, objašnjava Aleksandar Rudić i kaže da je odavno istekao rok njegove upotrebe.

“Građani su nezadovoljni brzinom kojom se pristupa problemu, zapravo se ništa ne preduzima već dve godine iako se zna za problem. Most je neupotrebljiv prema nalazima tri nezavisne stručne komisije, koje su ispitivale njegovo stanje. Trenutno  je zatvoren za drumski saobraćaj ali vozozvi njime soabraćaju normalno, preciznije saobraća intenzivno teretni saobraćaj i to ljude jako ljuti”, priča član saveta MZ Tomaševac Aleksandar Rudić za Danas.

Zbog problema sa mostom na Tamišu nedavno je Tomaševčane posetio zrenjaninski gradonačelnik, dogovaralo se, pregovaralao,obećavalo ali izgleda ništa što bi uverilo građane da će njihov problem biti brzo rešen.

Naime, most na Tamišu je direktna veza za mnoga zrenjaninska sela na magistralni putni pravac ka Beogradu i Zrenjaninu.

Postoji i drugi pravac, preko Botoša, Banatskog Depsotovca i Lazareva, ali je on duži 10 kilometara i put je u lošijem stanju, kaže Aleksandar Rudić iz MZ Tomaševac.

“Most je zvanično zabranjen za upotrebu 21.marta prošle godine. Ipak, na njemu je veoma živ železnički saobraćaj jer je zbog rekonstrukcije pruge Beograd-Novi sad-Budimpštaovo jedini alternativni pravac za vozove. Putničkog saobraćaja nema ali se zato prevozi teret, dok se putničkim vozilia brani da ga koriste”, priča Rudić.

Kaže da je 2008. godine urađena velika rekonstrukcija mosta i da je dat rok od deset godina, koliko će most biti za upotrebu.

Taj rok je prošao a eventualna gradnja novog mosta trajala bi najmanje tri godine, što navodi mnoge meštane da pitaju “šta se do sada čekalo”.

“Nadležni u Zrenjaninu imaju ingerencija samo u pogledu dokumentacije ali most i gradnja su u nadležnosti Ministarstva soabraćaja i ta odluka je na njima, jasno nam je. Građani nemaju strpeljenja,to je poruka ovih protesta”, kaže Rudić.

Današnjom blokadom mosta na Tamišu kod Tomaševca privremeno je zaustavljen železnički saobraćaj u kom su bile kompozicije građevinskog materijala i konstrukcija za kinesku fabriku guma u Zrenjaninu.

Organizatori blokade mosta najavljuju novi protest naredne subote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari