Ruski predsednik Vladimir Putin je, pošto ga je nekadašnja državna sekretarka SAD Hilari Klinton uporedila s vođom nacističke Nemačke jer „sprovodi agresiju u Ukrajini kao što je to nekada radio nacistički diktator Adolf Hitler“, izjavio da je „bolje ne raspravljati se sa ženama“.


„Gospođa Klinton nikada nije bila elegantna u svojim izjavama. Ipak, mi uvek srdačno razgovaramo o raznim međunarodnim događajima. Mislim da dogovor možemo da postignemo čak i u ovom slučaju. Kada ljudi guraju granice suviše daleko, to nije zato što su jaki, već zato što su slabi. Ali, možda slabost i nije najgori kvalitet za ženu“, rekao je Putin za francuski TV kanal TF1 i radio Evropa1.

Intervju je obavljen u utorak u Sočiju dok se Putin pripremao za posetu Francuskoj kako bi prisustvovao obeležavanju 70. godišnjice „Dana D“ iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. Kako prenosi Vašington post, Kremlj je transkript ovog intervjua objavio u sredu na engleskom jeziku.

Klintonova još nije odlučila da li će prihvatiti predsedničku kandidaturu na izborima 2016. Ona je uporedila Hitlera i Putina u martu na privatnom skupu u Kaliforniji. Prema navodima američkog Long bič Pres-telegrama, ona je Putinov potez da obezbedi ruske pasoše Rusima koji žive u istočnoj Evropi uporedila sa Hitlerovom agresivnom zaštitom etničkih Nemaca.

„Ako vam ovo zvuči poznato, to je ono što je Hitler radio 30-ih godina prošlog veka“, rekla je tada Klintonova. Ona sutradan nije demantovala navode Pres-Telegrama, već je izjavila da ne pravi „poređenje“ i dodala da je Putinov cilj da ponovo „sovjetizuje ruske periferije“. Klintonova je Putina nazvala „čvrstim momkom sa tankom kožom“.

Upitan da li je bivša prva dama otišla predaleko tom izjavom, da li je bio besan ili se nasmejao njenim komentarima, Putin je odgovorio: „Jednom ćemo se zajedno smejati nekoj dobroj šali. Međutim, kada čujem takve ekstremne izjave, to znači da oni koji ih kažu nemaju nikakve validne argumente“. Govoreći o politici SAD, Putin je rekao da braneći svoje interese Amerika sprovodi „najagresivniju i najjaču“ politiku. „U suštini, u inostranstvu nema ruskih trupa, dok su američke svuda. Vojne baze SAD postoje svuda u svetu i uvek su uključene u sudbine drugih zemalja iako su hiljadama kilometara daleko od američkih granica. Dakle, ironično je da naši američki partneri optužuju nas da kršimo neka od ovih pravila“, rekao je Putin.

Klintonova je za magazin Pipl izjavila da treba da donese odluku da li će se kandidovati za predsednicu i tako postati prva žena na čelu SAD, ali da želi da uživa jer će uskoro postati baka. S druge strane, navela je, mnogi Amerikanci misle da nacija ima „nezavršen posao“ kada se radi o dolasku prve žene u Belu kuću. „Definitivno sam na stanovištu da je potrebno da raskinemo s tom najvećom, najtežom predrasudom prema ženama u američkoj politici. Imati ženu predsednika nešto je što bih volela da se desi, ali moram sama da donesem odluku šta je dobro za mene“, rekla je Klintonova, prenosi Beta.

Uništena voštana figura Putina

Pariz – Aktivistkinja ukrajinske grupe „Femen“ juče je, nožem premazanim crvenom bojom, uništila figuru Vladimira Putina u Muzeju voštanih figura u Parizu. To je učinila golih grudi preko kojih je crvenom bojom bilo ispisano „ubijte Putina“, pred figurama predsednika SAD Baraka Obame, predsednika Francuske Fransoa Olanda i kancelarke Nemačke Angele Merkel, preneli su francuski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari