Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je države izvoznice gasa da ne popuste pred zahtevima iz „Trećeg energetskog paketa Evropske unije“, koji je jedna od najvećih tema razdora između Brisela i Moskve.


Na samitu država izvoznica gasa, javlja Interfaks, ruski predsednik je zemlje proizvođače gasa pozvao na solidarnost u odbijanju zahteva EU koji se odnose na ograničenja za postavljanje gasovoda, na protivljenje da se isporuke gasa i ubuduće uređuju dugoročnim ugovorima, na zahtev EU da se napusti vezivanje cene gasa za cenu nafte i naftnih derivata i na ukidanje principa „preuzmi ili plati“. Poslednji neuspeli pokušaj da se Rusija i EU dogovore oko principa iz „Trećeg energetskog paketa EU“ odigrao se 24. juna.

Na veliko neraspoloženje u Evropskoj uniji nailazi i najava ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da bi rokovi za ujednačavanje cena Gazpromovog gasa za ruske potrošače i cene gasa za inostrana tržišta mogli opet da budu produženi, pošto je to već učinjeno u dva navrata. Kako piše ruski list Vedomosti, srednja evropska cena gasa je 400 evra za 1.000 kubika, dok Gazprom na svom, ruskom tržištu gas prodaje po srednjoj ceni od 100 evra za 1000 kubika.

Poslednji utvrđeni rok za ujednačavanje domaćih i inostranih cena bila je 2014. i evropski kritičari ruske cenovne politike tvrde da će Gazprom ovim odlaganjem biti na tako velikim gubicima koji se mogu meriti njegovim ukupnim ulaganjima u Južni tok. Istovremeno, Gazprom, koji je izgubio cenovni spor sa svojim nemačkim klijentom, kompanijom RWE, vodi pojedinačne pregovore sa evropskim partnerima o sniženju cene gasa, koje će iznositi, kako prenose ruski mediji, između sedam i 10 odsto. Inače, ruski mediji nisu pokazali veliki interes za propast ruskim gasovodima konkurentskog gasovoda Nabuko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari