Predsednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, neće u predizbornoj borbi koristiti dva važna godišnja događaja: godišnji govor u parlamentu i „direktnu liniju“ preko koje premijer u TV-programu odgovara na pitanja građana. Eksperti smatraju da je vladajući tandem odlučio da se time ne koristi da ne bi iskomplikovao i onako „labav“ položaj vladajuće Jedinstvene Rusije (JR) uoči izbora 4. decembra.


Ranije je bilo planirano da Medvedev govori u parlamentu 23. novembra, ali je predsednik Državne Dume Boris Grizlov kazao da će predsednik govoriti tek novom sastavu parlamenta. Medvedev je prošle godine govorio u Državnoj Dumi 30. novembra, a prethodni predsednici Vladimir Putin i Boris Jeljcin istupali su pred poslanicima sa programom u proleće.

Na kongresu JR u septembru je saopšteno da će se za predsednika kandidovati Putin, a da će premijer biti Medvedev. Visoki funkcioner JR Aleksej Česnakov je kazao listu Komersant da će Medvedev kao predsednik u govoru izneti strateške pravce u uslovima mogućeg jačanja ekonomske krize u svetu, i „kao budući premijer“ ukazati na „konture saradnje“ buduće vlade sa novim sastavom Dume.

Izvor Interfaksa u JR kazao je Interfaksu da će sadržaj govora Medvedeva zavisiti u mnogome od rezultata parlamentarnih izbora JR. Obična pobeda je jedno, a ustavna većina je drugo, kazao je taj izvor. Portparol premijera Dmitrij Peskov je saopštio da će Putin odgovarati na pitanja građana u direktnom TV prenosu sigurno do Nove godine, ali posle izbora.

Ruski mediji u poslednje vreme pišu o predstojećem neuspehu JR na izborima, o opadanju popularnosti i te partije i vladajućeg tandema, i o nezadovoljstvu građana povratkom Putina u Kremlj.

Ruski premijer prvi put je dočekan zvižducima kada je u nedelju ušao u ring na moskovskom stadionu „Olimpijski“ da bi čestitao pobedu ruskom sportisti Fjodoru Jemeljanjenku nad Amerikancem Džefom Monsonom u borilačkom takmičenju. Uprava stadiona i JR tvrde da zvižduci nisu bili namenjeni Putinu, veće pobeđenom Amerikancu koji je u istom trenutku izlazio iz sale. JR je čak saopštila da su se, suprotno tome, čuli uzvici „Ura!“. Pojedini izveštači su naveli da se govor Putina nije mogao čuti od zvižduka, ali je ruska televizija u izveštaje umontirala miran zvuk sa tribuna, bez zvižduka.

Ima dovoljno briga

Moskovski Komsomolec citira Putinovog portparola Dmitrija Peskova koji je na pitanje o tome zašto će „direktna linija biti posle izbora“, kazao da „u vezi sa izborima i onako ima dovoljno briga“. Analitičari ocenjuju da se govor Medvedeva odlaže jer je za 27. novembar planiran kongres JR, kada i zvanično treba da predloži Putina kao kandidata za predsednika Rusije. Mihail Vinogradov iz fonda „Peterburška politika“, smatra da bi i jedno i drugo za predizbornu kampanju bilo isuviše mnogo, a stalno prisustvo predsednika i premijera u informacionom prostoru „za sada ne doprinosi ozbiljnom povećanju popularnosti JR“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari