Rusija želi da u obrazovanju mladih prioritet bude patriotizam kako bi se oni zaštitili od uticaja iz inostranstva, ocenio je juče ruski predsednik Vladimir Putin. „Neophodno je da poboljšamo program obrazovanja u oblasti patriotizma. U svetu se vodi teška bitka kako bi se putem ideologije i informacija osvojio duh nekog naroda“, rekao je Putin na sastanku ruske vlade.


Prema njegovim rečima, potrebno je da Rusija ulaže sistematske napore da mladi Rusi ne budu izloženi stranom uticaju. Ruski ministar kulture Vladimir Medinski predstavio je na sastanku Vlade novu kulturnu politiku Rusije i promene u sistemu obrazovanja mladih. „Strani jezici se sve više uče, što je dobro, ali to ne sme biti na štetu ruskog jezika, književnosti i istorije“, rekao je Medinski. Prema njegovim rečima, treba podržavati rusku tradiciju kao što su časovi kuvanja ruskih jela ili nacionalni sportovi, a ne časove joge ili feng šuija.

Medinski je kritikovao „politiku tolerancije i evropskog multikulturalizma“, ocenivši da ona nije uopšte uspela u Evropi. Novi program obrazovanja se zasniva na tezi da „Rusija nije Evropa“, kao i na brojnim citatima iz Putinovih govora. Zagovornik ruskog patriotizma, Putin sve više kritikuje zapadne vrednosti, smatrajući ih dekadentnim.

„U svetu je u toku proces uništavanja tradicionalnih moralnih i duhovnih vrednosti i na taj način se omogućava cvetanje neonacističkih organizacija“, rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari