Počasni doktorat, koji je Beogradski univerzitet (BU) dodelio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 2011. godine, po svoj prilici mu ni ovaj put neće biti uručen, zbog kratkog boravka u Srbiji, saznaje Danas.


Na Univerzitetu u Beogradu nismo uspeli da dobijemo informaciju da li je održavanje svečane sednice Saveta i Senata BU uopšte planirano, jer je rektor BU Vladimir Bumbaširević van zemlje, a njegovi najbliži saradnici kažu da nemaju informacije o tom događaju. Kako saznajemo, rektor Bumbaširević sprema se na službeni put 16. oktobra, baš na dan kada predsednik Ruske Federacije stiže u Beograd.

– Počasni doktorat koji je dodeljen Vladimiru Putinu još je na Univerzitetu u Beogradu. Na nedavnom sastanku povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, podsetio sam rektora i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi jednog dana trebalo uručiti taj doktorat. Proceduru oko organizovanja svečanosti trebalo bi pokrenuti preko naše vlade, Predsedništva i Ambasade Rusije, ali nisam siguran da li za to ima vremena – kaže za Danas profesor Branko Kovačević, koji je bio na čelu BU kada je Putinu dodeljeno ovo priznanje.

Podsetimo, tokom poslednje Putinove posete 2011. godine svečana sednica na kojoj je trebalo da mu bude dodeljen počasni doktorat otkazana je u poslednjem trenutku. Kao razlog je naveden zgusnut raspored, ali je u javnosti bilo negativnih komentara jer je tadašnji ruski premijer našao vremena da odgleda fudbalsku utakmicu svog omiljenog kluba, pa čak i da se sretne sa bajkerima, ali ne i da primi počasni doktorat Beogradskog univerziteta. Kovačević je tada u izjavi za naš list odbacio spekulacije da je poseta univerzitetu otkazana zbog određenih „disonantnih tonova“ u akademskoj zajednici koji su pratili dodelu počasnog doktorata Vladimiru Putinu. Nezvanično se pominjalo da je do sporenja došlo zbog različitog tumačenja Putinovog „doprinosa jačanju autoriteta prava i pravne države“, što je navedeno u obrazloženju odluke o dodeli priznanja.

Podsetimo, formalnu inicijativu za dodelu ovog priznanja pokrenuo je Pravni fakultet u Beogradu, s obzirom na to da je Putin po obrazovanju pravnik, a preko Ambasade Rusije Univerzitet je dobio saglasnost da on želi da ga primi.

Na pitanje zašto mu počasni doktorat nije uručen preko Ambasade, kao što je to slučaj sa nagradom „Braća Karić“, koju je nedavno u Putinovo ime primio ruski ambasador u Srbiji, Branko Kovačević kaže da praksa nije takva.

– Počasni doktorati se uvek dodeljuju u Kapetan Mišinom zdanju, a dobitnici ih lično primaju i obrate se prisutnim predstavnicima akademske zajednice, diplomatskom koru, studentima… Tako je bilo i sa Titom i Sukarnom – kaže Kovačević, napominjući da sem Putina, doktorat nekoliko godina čeka i književnika Umberta Eka.

Istorijat

U istoriji Beogradskog univerziteta bilo je više slučajeva da se počasni doktorat dodeljuje pojedincima van akademske zajednice. Tako je letos ovo laskavo priznanje dobio ruski patrijarh Kiril, a ranije italijanski šef diplomatije Franko Fratini. Jedini sporan na spisku počasnih doktora BU je Majkl Volzer, profesor na Univerzitetu Prinston, za koga je naknadno otkriveno da je u svojim radovima opravdavao kopnenu intervenciju NATO na Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari