Posle dva uzastopna mandata predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva povući će se sa državnog kormila nakon izbora koji se održavaju u nedelju, ali se tokom nedavne kampanje svim silama trudio da ubedi glasače da njegova naslednica na toj funkciji treba da bude bivša ministarka energetike Dilma Rusef. Dobri poznavaoci prilika tvrde da je gotovo izvesno da će Rusefova zahvaljujući podršci svog „političkog mentora“ postati prva žena predsednik te latinoameričke države.

Iako se navodi da je Brazil u proteklom periodu doživeo veliki ekonomski uspeh, kao i da je harizmatični Lula da Silva uspeo da sprovede značajne društvene ekonomske reforme, „izbriše“ tradicionalne razlike između levice i desnice i osnaži pozicije države na svetskoj međunarodnoj sceni, mnogi smatraju da će njegova naslednica na funkciji imati težak zadatak da nastavi posao koji je započela prethodna administracija. Ipak, ima i onih koji ocenjuju da će praktično iskustvo koje je Rusefova stekla u periodu kada je rukovodila kompanijom Petrobras, energetskim gigantom, biti od velikog značaja ukoliko joj pođe za rukom da pobedi u izbornoj trci. U tom kontekstu, ističe se da će buduća predsednica ispoljiti „menadžerske sposobnosti“, koje su dragocene u trenutku kada svet pokušava da prevaziđe posledice ekonomske krize.

Analitičari takođe pronalaze sličnost između Rusefove i ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva koga je njegov prethodnik na toj funkciji i aktuelni premijer Vladimir Putin izabrao za svog naslednika na državnom kormilu. Istovremeno, nameće se pitanje da li će Rusefova uspeti da izađe iz senke Lule da Silve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari