Putovanja i žurke - mesta zaražavanja mladih 1

Većina studenata koje je imala kovid 19 tokom jula i avgusta nije bila vakcinisana, a među onima koji su se vakcinisali a zarazili preovlađivali su lakši oblici bolesti, pokazalo je istraživanje Studentske poliklinike iz Beograda koje je obuhvatilo mlade koji su se javili u ambulantu te poliklinike.

Dok je u julu bilo 27 studenata kod kojih je potvrđena infekcija, u avgustu je taj broj bio znatno veći i iznosio je 113.

Pri tome skoro četvrtina ne zna gde se zarazila. Oni koji znaju većinom veruju da su se zarazili tokom putovanja, na žurkama i u porodici.

Većini obolelih, bez obzira na vakcinalni status, nije bilo potrebno bolničko lečenje. Ipak, težina kliničke slike razlikuje se značajno između vakcinisanih i nevakcinisanih zaraženih.

Tako dok vakcinisani uglavnom prolaze kroz bolest sa lakšim simptomima, nevakcinisani imaju većinom srednje težak i težak oblik kovida 19. Među onima koji su primeljeni u bolnicu dvoje nije primilo vakcinu a jedan student jeste.

Istovremeno, studenti koji su se zarazili a vakcinisani su, većinom su primili Sinofarm vakcinu, odnosno polovina zaraženih vakcinisanih je dobila Sinofarm, njih 40 odsto Fajzer, Sputnjik V je primilo šest odsto a ostali Astrazeneku.

Komentarišući rezultate ovog istraživanja, koje se nastavlja, epidemiološkinja Mila Paunić kazala je za RTS da s obzirom na ove podatke možda bi i studentska populacija trebalo da primi i treću dozu.

Osvrćući se na mali odziv mladih za vakcinaciju, dr Paunić je kazala da postoji više razloga zbog čega je slab odziv za vakcinaciju.

– Najčešće im je neki član porodice ili prijatelj rekao da sačekaju. Problem je i što niko nije dodirnuo temu vakcinacije u obrazovnom sistemu. Moramo da imamo neku vrstu zdravstvenog obrazovanja od malih nogu, sa 20 godina je kasno da menjate nečije stavove. Puno truda ulažemo, ne da ubedimo mlade već da im objasnimo zašto je dobro da prime vakcinu. A pitanje steriliteta je i dalje najčešća briga kod mladih, kada je reč o vakcini, rekla je dr Paunić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari