Računi za grejanje zaprepastili Nišlije, Toplana negira poskupljenje 1Ilustracija Foto: Pixabay/stevepb

Decembarski računi za grejanje, podeljeni ovih dana u Nišu, neprijatno su iznenadili veliku većinu korisnika daljinskog grejanja jer su značajno viši u odnosu na oktobarske i novembarske.

Među građanima ima i onih koji su dobili više nego duplo veće račune u odnosu na one s početka grejne sezone, tako da preovladava mišljenje da je „Gradska toplana“ ponovo bez najave podigla cenu grejanja.

U tom preduzeću su međutim istakli da su veći računi isključivo posledica uvećane potrošnje toplotne energije i da je varijabilni deo cena grejanja u decembru pojeftinio.

Direktor JKP „Gradska toplana“ Predrag Milačić kazao je agenciji Beta da je zbog pojeftinjenja energenata na tržištu, varijabilni deo cene u decembru smanjen na 5,96 dinara po kilovat satu, sa 6,04 koliko je iznosio u novembru.

Milačić je kazao da decembarski račun za grejanje za stan od 55 kvadrata iznosi nešto više od 9.000 dinara, ali da je tokom avgusta i septembra iznosio oko 3.000 dinara, a u novembru 5.800, tako da je prosečna visina računa 4.800 dinara.

„Prosečna visina računa u ovoj grejnoj sezoni veća je za svega 305 dinara u odnosu na prosek prošle godine. Od tog iznosa, 176 dinara je povećanje usled uvećane potrošnje toplotne energije, a 129 dinara je zbog promenje cene gasa. Od decembra prošle godine do decembra ove godine cena gasa uvećana je za 30,8 odsto“, rekao je Milačić.

On je kazao da i sa uvećanim računima u odnosu na prošlu godinu, građani Niša za stan prosečne veličine plaćaju manje za 1.700 dinara od korisnika daljinskog grejanja u Beogradu.

Prema njegovim rečima, decembarski računi su najviši računi za grejanje koje će građani Niša dobiti ove grejne sezone.

„Januar jeste hadniji od decembra i potrošnja toplotne energije je veća, ali algoritam koji već tri godine primenjujemo je takav da mi u januaru fakturišemo samo 60 odsto od januarske potrošnje, a preostalih 40 odsto fakturišemo u periodu od aprila do jula“, istakao je Milačić.

On je izjavio da Gradska toplana ove grejne sezone nije imala apsolutno nikakve primedbe korisnika na kvalitet grejanja.

Toplana u Nišu greje oko 30.000 kuća, stanova i lokala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari