Radić: Odluka Putina o delimičnoj mobilizaciji je poraz dosadašnje politike po pitanju Ukrajine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da današnja odluka predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciju zbog Ukrajine predstavlja „poraz dosadašnje politike zvanične Moskve u tom sukobu.

Radić je za agenciju Beta ocenio i da je ta mobilzacija bila opcija koja je, kako je kazao, očigledno politički odlagana zbog posledica koje može da izazove na unutrašnjem planu.

„Sasvim je jasno da je reč o porazu politike koja je pokušala sa ograničenim kontigentom oružanih snaga i to iskuljučivo profesionalaca da reši vrlo ozbiljno zadatke u ratu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, odmah se pokazalo da „to neće ići tako“ i onda je Rusija pribeglo agažovanju dobrovljaca.

Radić je kazao da su se pozivi dobrovljcima pre svega zasnovani na finansijkoj ponudi, te dodao da je „naravno nemoguće tako dobiti rat i rešiti situaciju na terenu“.

Napomenuo je i da ruski narod nema u tradiciji „plaćenički mentalitet“.

„Bilo je neodrživo sa jako skromnim brojem ljude održati i pritisak na ratištu i voditi napadna dejstva i istovremeno braniti veliki prostor koji je pod ruskom kontrolom“, kazao je Radić.

Rekao je da je „mobilizacija bila opcija koja je očigledno politički odlagana zbog posledica koje može da izazove na untrašnjem planu, i da je, kako je ocenio, sada „postala neizbežna“.

Smatra i da „nema drugog načina da ruska vojska na terenu zadrži teritorije“.

Podsetio je i da se ukrajinska vojska popunjava mobilacijom i da je naoružava Zapad te ukazao da je „u takvoj situaciji politička Moskva morala da poveća broj ljudi i da se odrekne dosadašnjeg pristupa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari