Radić: Tenk korišćen na Kosovu, ne u Vukovaru 1Foto: Beta/ AP Photo/Darko Vojinovic

Tenk koji je postavljen ispred stadiona Crvene zvezde korišćen je u ratu na Kosovu, a ne u Vukovaru. Bio je deo brigade generala Božidara Delića iz Prizrena.

Reč je o tenku T-55 proizvedenom u Poljskoj – ističe za Danas vojni analitičar Aleksandar Radić komentarišući postavljanje tenka ispred stadiona „Rajko Mitić“.

Radić naglašava da je tenk na nekadašnju Marakanu „stigao“ od Ministarstva odbrane i da je pripremljen u kasarni Vojske Srbije. Naš sagovornik tvrdi da nije reč o maketi, kako je to saopštio ministar policije Nebojša Stefanović, jer se radi o pravom tenku koji je razoružan.

– Činjenica je da mu je skinut mitraljez i onesposobljen top, sve ostalo su pravi delovi tenka. To nije maketa, jer se maketa sastavlja od delova, a ovo je pravi tenk. Ni muzej ne bio dobio ovakav model – ukazuje Radić. Navijači Crvene zvezde su saopštili da su tenk kupili na vojnom otpadu u Leskovcu, međutim, vojni analitičar tvrdi da to nije tačno, jer tenk sigurno nije bio na vojnom otpadu, već ga je za „zvezdaše“ pripremila vojska.

– Meni ovo izgleda kao da smo se vratili u prošlost, tačnije u leto 1991. godine – kaže Radić. Upitan da prokomentariše to što su fudbaleri Crvene zvezde pobedu proslavljali na oklopnom vozilu vozeći se do beogradske Autokomande, naš sagovornik objašnjava da to nije pravo oklopno vozilo, već da je kamion napravljen da liči kao oklopno vozilo.

Tenk je postavljen ispred stadiona uoči revanš meča plej-ofa za Ligu šampiona između Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs. Beogradski tim je uspeo da se plasira u Ligu šampiona, pa su pojedini fudbaleri nosili i šlemove na glavama dok su se vozili na maskiranom vozilu. Vozilo je išlo do Autokomande, odakle je bez njega nastavljena proslava.

Tim oklopnim vozilom je bila planirana i prošlosezonsko osvajanje titule šampiona Srbije, koje je tada otkazano zbog nevremena, javila je Beta.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, objašnjava za Danas da se situacija u vezi sa tenkom i „oklopnim vozilom“ može komentarisati iz dva ugla.

– Prvi je politički. Naime, iako je ministar policije Nebojša Stefanović izjavio da je u pitanju „maketa tenka“, cela bivša Jugoslavija bruji o tome da je postavljanje tenka ispred stadiona vezano za tenkove koji su pucali na Vukovar. Svakako da nije dobro to što je tenk postavljen ispred stadiona Crvene Zvezde, ni za klub, ni za državu – ukazuje Ivošević, koji je, kako dodaje, skoro 30 godina bio u upravi ovog kluba.

– Drugi ugao je sportski. Crvena zvezda je tim koji igra na šarm, na tehniku i lepotu. Setimo se samo velikana ovog kluba i fudbalske igre – Šekularca, Đajića, Rajka Mitića i Piskija… Oni su bili šarmantni, duhoviti, nisu „išli“ kao tenk snagom… Jednostavno, tenk ne ide uz klub kakav je Crvena Zvezda – naglašava Ivošević.

Danasov sagovornik ističe da ovo sve „ide na dušu navijača“, koji znaju često da prave probleme zbog kojih Zvezda bude kažnjavana.

– Sve je ovo bilo nepotrebno. Šta će vam tenk koji asocira na nesreću od pre 20 godina – navodi Ivošević i zaključuje da „radost treba da bude u duhu sporta, a ne rata“.

Interesantno je da Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) postavljanje tenka „nema političku konotaciju“. „Navijačka grupa Crvene zvezde dobila je odobrenje nadležnih organa za postavljanje tenka sa klupskim bojama izvan stadiona, što je tražila već nekoliko godina. Njegovo postavljanje nema nikakve veze sa večerašnjom utakmicom plej-ofa UEFA Lige šampiona“, stoji u odgovoru UEFA za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Transporter kupljen prošle godine?

Oklopni transporter na kojim su se vozili fudbaleri i navijači Crvene zvezde, prema izvorima iz navijačkih krugova, kupljen je još prošle godine upravo u svrhu logistike za slavlja. Niko nije želeo da navede od koga je kupljen, gde i ko je vlasnik te gvozdene šklopocije. Moglo se samo saznati da je pri „kupovini“ bio u izuzetno lošem stanju, da je u međuvremenu restauriran, i da su u njegovom farbanju učestvovali i fudbaleri Zvezde, takozvani „gardisti“, Vujadin Savić, Filip Stojković, Goran Čaušić i Marko Gobeljić. Navodno je po nekim navijačkim portalima objavljena i reportaža o tome.

Nije poznato gde je transporter u međuvremenu bio parkiran, ali je trebalo da bude upotrebljen proletos za proslavu osvajanja titule šampiona Srbije, ali je proslava otkazana zbog nevremena. J. D.

Pretnje ekipi N1

Pred početka utakmice, reporter N1 pokušao je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona „Rajko Mitić“, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase, da su „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… Zbog toga, ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i građane za mišljenje. Međutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, došlo je par momaka koji su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju odatle.

Šest navijača povređeno

Šest navijača je lakše povređeno tokom fudbalske utakmice Crvene zvezda – Jang bojs u Beogradu, izjavio je Beti primarijus doktor Slobodan Ivanović, vlasnik Klinike „Anlave“. Ivanović je dodao da kod tih šest povređenih nije bilo indikacija za dalji tretman u nekoj od bolnica. Međutim, jedan navijač je bio toliko alkoholisan, rekao je Ivanović, da je imao i epileptične napade, te je odvezen u Vojno-medicinsku akademiju gde je zadržan na lečenju.

Terzić: Simbol borbenog duha

„Šta vama smetaju tenk i transporter i šlemovi? Dobio sam pre par dana informaciju da se ponovo uvodi obavezni vojni rok, i treba svi da stavimo šlemove, da se vozimo u tenkovima i transporterima, neka se spremaju“, rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, preneli su mediji. On je dodao da su tenk navijači sami dovezli i postavili mimo kluba, ali što se mene tiče neka ostane tamo zauvek. To je simbol borbenog duha i nije izvan fer-pleja.“

Teodorović: Militantna poruka

„Postavljanje tenka ispred stadiona Crvene zvezde je slanje militantne, nacionalističke poruke, koja je strašna i udaljava Srbiju od civilizovanog sveta i evropskog puta, rekao je za N1 akademik Dušan Teodorović. „Prema rečima Teodorovića, Uprava Crvene zvezde ima mnogo veze sa postavljanjem tenka, a najviše sa tim ima Vučić. „On je gospodar svega u Srbiji i na jednu njegovu reč tenk može da bude sklonjen. Pozivam Vučića da traži da se zbog 130.000 mrtvih u ratovima i sećanja na njih taj tenk skloni“, poručio je akademik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari