Radić: Vučićevo odbijanje zahteva vojnih atašea obična politička propaganda 1Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da odbijanje zahteva stranih vojnih atašea da obiđu kasarne Vojske Srbije u Raški i Novom Pazaru nije nikakav radikalan potez, već obična, beznačajna vest u službi političke propagande namenjene domaćoj javnosti.

On je komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je, kao vrhovni komandant, odbio zahtev jer “nije njihov posao da gledaju šta tamo imamo” rekao da strance i nije zanimalo šta tamo ima jer “već do detalja znaju kakvim naoružanjem svaka jedinica Vojske Srbije raspolaže”.

“Uobičajeno je da, kad god su neke krize, kao što je bila ova sad oko ličnih karata, strani vojni atašei pokažu interesovanje za ono što se dešava na vojnom planu. Ranije je bilo slučajeva da smo sami vodili strane vojne atašee u neke kasarne i pokazivali im da ne koncentrišemo snage i da ne preduzimamo nikakve mere”, kazao je Radić.

Dodao je i da su ranije odbijani zahtevi vojnih atašea, uz obrazloženje da posete nije moguće organizovati u tom trenutku, kao i da takve situacije nisu neuobičajene i da nisu dospevale do medija.

Radić: Vučićevo odbijanje zahteva vojnih atašea obična politička propaganda 2
Foto: N. Kočović

“Sada imamo situaciju da su tabloidi takav potez nazvali spasavanjem zemlje, a zapravo je suštinski beznačajna tema. Pravi se fama za domaću javnost oko informacija o naoružanju i vojnoj opremi, a te podatke Srbija sama prijavljuje zemljama okruženja i svim članicama OEBS-a. Strance to uopšte i ne zanima, već samo da li postoji realna koncentracija vojnih snaga na jugu Srbije u kontekstu vršenja nekog političkog pritiska”, naveo je on.

Radić smatra da priču o koncentraciji vojnih snaga Srbije na području uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom forsiraju ruski i proruski mediji.

“Primetan je jak pritisak iz proruskih medija, a ukoliko pratite ruske telegram kanale možete primetiti da je tu broj vesti o koncentraciji vojnih snaga na jugu Srbije gotovo izjednačen sa vestima o ratu u Ukrajini. Pokušavaju da stvore sliku da se tu nešto dešava, oni otvoreno priželjkuju neku vrstu specijalne vojne operacije, a zapravo je to sve obična propagandna igra, ništa se radikalno ne dešava”, zaključio je Radić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je postojao zahtev stranih vojnih atašea da obiđu kasarne u Raški i Novom Pazaru, koji je on odbio.

“Kao vrhovni komandant odbio sam taj zahtev. Tamo mogu da uđu predstavnici nadležnih organa Republike Srbije, uz odobrenje vrhovnog komandanta. Nisam bio voljan to da dozvolim. Možda kada budemo organizovali neki slet, ali sada to nije njihov posao da gledaju šta imamo”, rekao je Vučić, prenosi Pink.

Građani, koji žive u blizini kasarni “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru i “Stefan Nemanja” u Raški, kazali su nam da prethodnih dana nisu primetili pojačane aktivnosti u tim objektima, kao ni veću koncentraciju vojnika.

Kasarnu u Raški, kao najbližu administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, uglavnom u kriznim situacijama obilaze najviši državni i vojni službenici.

U septembru prošle godine, tokom krize izazvane skidanjem srpskih registarskih oznaka prilikom ulaza na Kosovo, u njoj je boravio i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko u pratnji vojnih oficira te zemlje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari