“Radijatori mlaki, a računi ogromni”: Kragujevčani ljuti zbog najave poskupljenja grejanja 1Foto: Z. S. M.

Kragujevačka Energetika tražila je saglasnost Gradskog veća za poskupljenje cene daljinskog grejanja za domaćinsta od oko 20 odsto.

Do poskupljenja, koje bi stupilo na snagu skoro na krajnu grejne sezone, dolazi, prema obrazloženju iz Energetike, da bi se isbegla nelikvidnost privrednog društva, što bi za posledicu imalo nemogućnost plaćanja faktura dobavljaču prirodnog gasa, JP “Srbijagas”.

To bi dovelo do potpunog prekida isporuke toplotne energije svim korisnicima grada Kragujevca, što iz Energetike žele da izbegnu.

U obrazloženju odluke o poskupljenju navodi se i da je ovo privredno društvo u 2022. godini izvršilo modernizaciju sistema daljinskog grejanja, tako da Energetika od ove grejne sezone kao isključivo pogonsko gorivo za proizvodnju toplotne energije koristi prirodni gas i električnu energiju za rad kotlovskog postrojenja.

– Budući da je cena prirodnog gasa povećana za 11, a cena električne energije za osam odsto, neophodno je povećati cenu toplotne energije, navode u Energetici.

Tako će prema novom cenovniku poštrošači koji daljinsko grejanje plaćaju paušalno za stambeni prostor umesto dosadašnjih 84,14 dinara po metru kvadratnom plaćati 104,79, što je povećanje od 24,5 odsto.

Ovo povećanje u praksi znači da će Kragujevčani koji imaju stan od oko 50 metara kvadratnih grejanje od sada plaćati za oko 1.000 dinara više.

Za poslovni prostor povećanje je znatno niže i iznosi 3,8 odsto, pa će korisnici grejanja umesto 252 dinara, isto plaćati 261 dinar po metru kvadratnom.

Za korisnike koji grejanje plaćaju na osnovu izmerene potrošnje, fiksni deo cene će za stambeni prostor iznositi 49,62 umesto dosadašnjih 26,55 dinara po metru kvadratnom, dok će iznos varijabilnog dela biti nešto snižen sa 4,94 na 4,54 dinara po kilovat času.

Korisnici poslovnog prostora koji grejanje plaćaju po izmerenoj potrošnji će fiksni deo plaćati po 124 umesto trenutnih 79,65 dinara po metru kvadratnom, a varijabilni se sa 7,40 smanjuje na 5,67 dinara po kilovat času.

Iz Energetike navode još i da cena daljinskog grejanja u gradu nije menjana deset godina, od 2013, ali je najava poskupljenja izazvala revolt Kragujevčana, naročito zbog činjenice da je početak grejne sezone kasnio skoro mesec dana.

Drugi razlog zbog koga su građani nezadovoljni je što, ističu, da je u mnogim delovima grada grejanje bilo znatno slabije nego prethodnih godina, odnosno da su radijatori najčešće bili mlaki.

– Nikada gore grejanje u gradu nije bilo. Radijatori su bili mlaki i kada je bilo ispod nule. Oni nama treba da vrate pare za ovu sezonu, a ne da poskupljuju grejanje, kaže Kragujevčanka Svetlana iz centra grada.

Njena sugrađanska Kristina se priseća da je tokom decembra dolazima posle posla u stan sa ledenim radijatorima, kada je napolju bilo svega šest stepeni.

– Razumem da je tokom dana bilo sunce, ali nije bilo toliko toplo da se u sred zime isključi grejanje. Morali smo da se pokrivamo ćebetom. Radijatori su danima bili mlaki, a računi nikad veći, sramota, revoltirano kaže sagovornica Danasa.

Probleme sa grejanjem Energeticu su prijavljivali i građani iz naselja Mala Vaga, ali, kažu, postigli su jedino da stanove dogrevaju u popodnevnim časovima.

– Grejanje je do ovih godina bilo odlično, mogli smo da sedimo u majicama. Prvi put se dešava da moram da uključim klimu i dogrevam. Takođe, isključivali su ga znatno ranije već oko 21 čas. Zvali smo Energetiku nekoliko puta, radnicu dođu, pogledaju i kažu sve je u redu. Ako je u redu zašto je hladno u stanu, pita se Goran sa Małe Vage.

– Grejanje je očajno, a računi ogromni. Neko se tu debelo bogati, a mi se smrzavamo. Plaćamo ga tokom cele godine, a oni su nesposobni da obezbede energente za grejnu sezonu. I sad još traže da povećaju cene, kaže Jasnima iz naselja Aerodrom.

Sa druge strane, ima i Kragujevčana koji ističu da su cene drva i uglja takođe poskupele početkom grejne sezone, pa na to niko nije obraćao pažnju.

Najgore su, kažu, prošli oni koji se greju na pelet, jer su cene ovog energenta duplirane u odnosu na prošlu grejnu sezonu, ali tada nije bilo reakcija u javnosti.

Gradsko veće tek treba da da saglasnost na povećanje cene grejanja, ali Kragujevčani smatraju da je to samo formalnost.

Puštajući u rad nove kotlove na gas, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je u oktobru da će grad učiniti sve da do poskupljenja grejanja ne dođe, ali da neće dozvoliti da se funkcionisanje Energetike dovede u pitanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari