Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara prati slučaj pretnji novinarki Čongradin 1foto FoNet Milica Vučković

Članovi Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara odlučili su na danas održanoj sednici da će pored redovnih slučajeva, početi da prate i slučaj pretnji novinarki lista Danas Snežani Čongradin.

Nakon sednice kojoj su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, saopšteno je da je na osnovu prijave koju je podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), formiran predmet u nadležnom tužilaštvu, te da se očekuje da novinarka Čongradin da izjavu u narednim danima.

Podsećanja radi, Čongradin je prošle nedelje, nakon emitovanja njenog gostovanja u emisiji agencije Fonet “Kvaka 23”, dobila niz uvredljivih i pretećih poruka preko društvene mreže Fejsbuk, a koje joj je upuitio M. Č, jedan od tim menadžera Fudbalskog saveza Srbije.

U saopštenju posle sastanka radne grupe navedeno je da od početka ove godine, u oko 10 odsto predmeta nije utvrđeno ko preti novinarima.

Na sednici je reči i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje je izradilo Ministarstvo pravde, na osnovu analize Zorana Stojanovića i uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

S obzirom na kritike koje su se u stručnoj javnosti i nevladinom sektoru pojavile na račun određenih rešenja iz zakona, i zamerki da je javna rasprava trajala svega 20 dana, što je zakonski minimum, novinarska udruženja iz Radne grupe i partneri iz međunarodnih organizacija predložili su Ministarstvu pravde da javnu raspravu produži za još 20 dana, kako bi se taj proces završio u najboljem intersu novinara, navedeno je u saopštenju.

Članovi Radne grupe su na sastanku izvestili i o napretku pojedinačnih slučajeva nasilja i pretnji prema novinarima koje redovno prate, među kojima su predmet paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, pretresi u predmetima pretnji novinarki Jeleni Zorić i novinaru Dašku Milinoviću, kao i podizanje optužnog akta protiv osobe koja je pretila novinaru i piscu Marku Vidojkoviću.

Dogovoreno je i da Zaštitnik građana dostavi analizu predloženih izmena Zakona o javnom redu i miru u delu koji se odnosi na novinare, o čemu bi se razgovaralo na sledećem sastanku Radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari