Tim menadžer u Fudbalskom savezu pretio novinarki Danasa Snežani Čongradin 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Novinarka lista Danas Snežana Čongradin dobila je uvredljive i preteće poruke preko društvene mreže Fejsbuk nakon izjave koju je dala agenciji FoNet.

Pretnje koje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka, Snežani Čongradin je poslao M. Č., tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije o ovom incidentu je obavestilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, podnevši krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti.

Ceo incident se dogodio prošle nedelje nakon emitovanja emisije novinske agencije FoNet „Kvaka 23“, u kojoj je gostovala Snežana Čongradin.

M. Č. je poslao više uvredljivih poruka našoj novinarki preko društvene mreže Fejsbuk, upozoravajući je „da je ona sada njegova jedina briga“, kao i da je svojim nastupom „uvredila njegove pirane na suvom“.

Tim menadžer u Fudbalskom savezu pretio novinarki Danasa Snežani Čongradin 2

Pored poruka, M. Č. je poslao i niz audio i video snimaka na kojima se čuje i vidi kako uvredljivo komentariše izjavu Snežane Čongradin, pljujući televizor na kome je izjava puštena. Na video-snimku se takođe vidi kako agresivno zamahuje ka ekranu na kojem je emitovana izjava novinarke Danasa.

M. Č. je zaposlen u Fudbalskom savezu Srbije, gde radi kao tim menadžer jedne od mlađih selekcija.

Danas je povodom ovog incidenta kontaktirao FSS koji se ogradio od izjava svog zaposlenog.

„Fudbalski savez Srbije se kao sportska organizacija ne bavi političkim pitanjima, niti privatnim nalozima i privatnim izjavama zaposlenih u FSS. FSS se izričito ograđuje od svega što je izrekao zaposleni M. Č. i sve što je izrekao putem društvenih mreža i foruma ne predstavlja zvanični stav FSS-a, niti poslovnu politiku FSS-a. U slučaju da je M. Č. bilo kome od vaših zaposlenih uputio pretnje, FSS osuđuje takvo ponašanje kao neprihvatljivo. Ako se na osnovu dostupnih dokaza ispostavi da postoji osnov za disciplinsku odgovornost zaposlenog M. Č., FSS će pokrenuti odgovarajući disciplinski postupak pred nadležnim organima FSS-a“, stoji u odgovoru Fudbalskog saveza.

Pored disciplinske, M. Č. bi mogao da snosi i krivičnu odgovornosti, imajući u vidu da je zbog navedenog incidenta Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Kako je Danasu pojašnjeno u NUNS-u oni su preko Radne grupe za bezbenost novinara obavestiti tužilaštvo o incidentu, dostavljajući im sve dokaze o slučaju.

Oni su ovo delo kvalifikovali kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti, ali tužilaštvo po zakonu nije vezano ovom kvalifikacijom.

Ugrožavanje sigurnosti

Prema Krivičnom zakoniku, ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Međutim, ugrožavanje sigurnosti lica koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja može da vuče zatvorsku kaznu u rasponu od šest meseci do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari