Radna grupa za bezbednost novinara razmatrala slučajeve napada 1Foto FoNet Milica Vučković

Na redovnom sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koju čine Republičko javno tužilaštvo, MUP, NUNS, UNS, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, uz posmatračku ulogu OEBS-a, razmatrani su slučajevi pretnji novinarima u prvom kvartalu 2023. godine, navodi se u izjavi Verana Matića.

Kako se navodi, na početku sastanka, tužilac Branko Stamenković upoznao je članove Grupe sa statističkim podacima tužilaštva u vezi sa krivičnim delima protiv novinara. Od 1. januara do 31. marta tužilaštvo je dobilo prijave o 14 napada na novinare – četiri u januaru, tri u februaru i sedam u martu. To je nešto manji broj u odnosu na prošlu godinu kada su u prva tri meseca registrovana dva napada više – 16.

Tužilac je, dodaje se, ukazao i na podatak da je od 2016. do 2023. godine registrovano 267 predmeta u kojima je tužilaštvo ocenilo da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo protiv novinara. Od tog broja u 76 predmeta je izrečena krivična sankcija počiniocima što znači da je gotovo 30 odsto krivičnih dela završeno kažnjavanjem počinilaca.

Takođe je utvrđeno da postoje 193 slučaja (41.96 odsto od ukupnog broja prijava) u kojima je tužilaštvo utvrdilo da ne postoje elementi krivičnog dela zbog čega su te krivične prijave odbačene. Pronalaženje načina kako sankcionisati ove slučajeve koji nisu krivična dela, a koji dovode do određenog stepena uplašenosti kod novinara biće prioritet u radu SRG u narednom periodu.

Na sastanku je posebno razgovarano o aktuelnim slučajevima:

Prijava novinara Milana Nikića, dopisnika N1 iz Kragujevca, odbačena je u tužilaštvu, na šta je na vreme upućena žalba, tako da se očekuje rešenje višeg tužilaštva. U međuvremenu, MUP će napraviti procenu bezbednosti ovog novinara.

Procena bezbednosti urađena je i za Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, o čemu su obojica obaveštena.

Fizički napad na novinara Foneta Marka Dragoslavića je razrešen u samo nekoliko dana od prijavljivanja slučaja napada, počinilac otkriven i izrečena mu je mera zabrane prilaska koja je u toku, kao i podizanje optužnog predloga. I u slučaju pretnji Željku Matorčeviću, počiniocu je izrečena zabrana prilaska i kontakta, a u toku je razmatranje sporazuma o priznanju krivice. U slučaju pretnji Jeleni Obućini, u rekordnom roku je otkriven počinilac i osuđen.

Na žalost, u slučaju pretnji Dragojlu Blagojeviću, koja je došla sa broja telefona sa predznakom Severne Irske, reakcija nadležnih organa Velike Britanije je bila prespora, a u odgovoru koji je stigao navodi se da nije utvrđeno ko je vlasnik broja ili ko je uputio preteći poziv. Ni u slučaju pretnje redakciji Danasa nema pozitivnog pomaka kada je reč o dobijanju podataka od švajcarske firme Proton Mail. Pored ovog problema, uočen je i problem koji se tiče delatnosti provajdera u našoj zemlji i predložene su izmene propisa koje treba da spreče mogućnost da se pošiljalac prikrije zahvaljujući korišćenju servisa za anonimiziranje.

Kada je reč o brojnim slučajevima uznemiravanja novinara i redakcija, razmatrane su mogućnosti koje pružaju naši zakoni kako bi predstavnici policije mogli da preventivno deluju upozovaravajući osobe koje nastoje da ugroze bezbednost novinara i medija, kao što postoje rešenja u Norveškoj i Holandiji.

Održavanje zajedničkih sastanaka ugroženih novinara, medija, tužilaca i policije na lokalnom nivou, kao što je to nedavno organizovano u Nišu, ocenjeno je od strane članova SRG kao veoma korisno za izgradnju sistema prevencije, kao i efikasnog postupanja nadležnih institucija.

Naredni zajednički sastanak biće održan krajem maja u Novom Sadu i u naredne dve godine svakoga meseca u drugom gradu. Pored ovih sastanaka, ANEM organizuje i treninge novinara za bezbedno izveštavanje.

Besplatna SOS linija za prijavljivanje pretnji i nasilja prema novinarima je 0800 100 115, podseća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari