Radnici „Poljoprivredne savetodavne i stručne službe“ Požarevac zbog oca Dijane Hrkalović radikalizovali štrajk 1Foto: M.Veljković

Zaposleni u Poljoprivrednoj Savetodavnoj i Stručnoj Službi“ Požarevac D.O.O. su radilkalizovali štrajk koji su započeli 10. septembra. 

U sredu su u svojim  prostorijama koje se nalaze na zabelskom putu organizovali skupljanje potpisa građana koji žele da podrže njihovu peticiju za smenu rukovodstva.

Prema rečima samih štrajkača odziv je veoma dobar i do sada su skupili preko 700 potpisa podrške. Kada završe svoju akciju prikupljanja  potpisa kojim podržavaju njihove zahteve peticiju će  proslediti Ministarstvu poljoprivrede i rukovodstvu grada Požarevca.

U svom zahtevu traže da pismene nepozive ostavke podnesu direktor Dane Hrkalović, predsednik skupštine Dragan Ignjatović i člnovi: Ljubiša Stoilković, Vesna Ljubisavljević i Dragana Urošević.

Prema navodima iz zahteva Štrajkačkog odbora, razlozi za ovakav potez zaposlenih su višestruki jer postoji osnovana sumnja da je direktor Dane Hrkalović u više navrata zloupotrebio položaj kao odgovorno lice čime je naneo ogromnu štetu „PSSS Požarevac“ doo naročito potezima koje je sa skupštinom povlačio i izgubio poslove koje je PSSS Požarevac imala u Zaječarskom i Borskom okrugu, a takođe je izgubio i poslove sa firmom PKB koje je godinama držao PSSS Požarevac.

– Blokada računa firme i nečinjenje aktivnosti da se isti odblokiraju, kao i prethodno odbijanje direktora da se dogovori da u vise mesečnih rata isplati dug izvršnom poveriocu već svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju. Ne izjavljivanje žalbe i ne utuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda. Nenamensko trošenje sredstavava i direktnog sukoba interesa direktora Daneta Hrkalovića za izbegavanje naplate potraživanja u visini preko 400.000 dinara prema Stočarskoj Zadruzi “DH stočar” čiji je on osnivač i gde je njegov sin Dejan Hrkalović direktor. Sumnjive isplate izuzetno velikih iznosa po sudskim presudama za nadoknadu štete po otkazu ugovora o radu Danetu Hrkaloviću, koje mu je isplatio bivši direktor Nenad Vujčić, tri dana pre nego što je podneo ostavku i to u visini preko dva milionadinara (isplaćeni topli obroci, regresi, prekovremeni sati) iako Zakon o radu decidno govori da je moguća isplata samo osnovne zarade – piše u zahtevu Štrajkačkog odbora.

Prema rečima samih štrajkača, ovaj štrajk su organizovali, slobodnom voljom, većina zaposlenih radi zaštite svojih radnih mesta.

– Kap koja je prolila čašu i naterala na ovakve ekstremne mere je najava direktora da će ugasiti poslove koje radi laboratorija I donosi 50 odsto prihoda firme, čime direktno ostaju bez posla svi zaposleni na poslovima u laboratoriji koji tu rade preko 20 godina – pričaju štrajkači.

Štrajkački odbor svoje zahteve u pisanom obliku dostavili su: direktoru društva, predsedniku Skupštine društva, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede, Osnivaču društva Vladi republike Srbije, gradonačelniku grada Požarevca i inspekciji rada.

Dane Hrkalović

Direktor “PSSS” Požarevac D.O.O, Dane Hrkalović zbog kojeg je ova firma štrajkovala, pre povratka u PSSS radio je u svojoj firmi “DH stočar”.

Šest meseci bio je i director JP”Ljubičevo” gde je upamćen kao direktor kome su konji gladovali, a na osnovu izvršnih, sudskih presuda zaplenjeni svi pehari osvojeni na takmičenjima, umetničke slike, kancelarijski materijal i nameštaj velike vrednosti, koji potiče još iz obrenovićevskog doba.

Jedno vreme je bio odbornik, a obavljao je i funkciju člana opštinskog veća i pomoćnika gradonačelnika zaduženog za poljoprivredu. Ipak, najpoznatiji je široj javnosti kao otac Dijane Hrkalović, državne sekretarke MUP-a Srbije, koja je pre izvesnog vremena smenjena sa te funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari