Da li je intervju Dijane Hrkalović dimna zavesa ili ozbiljna tema: Priprema terena za konačni politički obračun Vučića i Stefanovića 1Foto: FoNet/Milica Vučković; Beta/Amir Hamzagić; EPA-EFE/Georgi Licovski

Intervju bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, slučajno ili namerno, skrenuo je pažnju javnosti u Srbiji sa teških i neprijatnih tema poput uvođenja sankcija Rusiji, blokade evripskih integracija, priznanja nezavisnosti Kosova, povećanja cena, parlamentranih izbora koji se po četvrti put ponavljaju i odlažu formiranje vlade.

Međutim, sagovornici Danasa kažu da je ovaj intervju, iako se nije čulo ništa novo, u političkom kontekstu važan i nije dimna zavesa za važnije teme.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine rekao da je ljudski oprostio ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, kojeg su tabloidi bliski vlasti optuživali da je prisluškivao i kovao zaveru protiv Vučića, prisluškivanje predsednika za koje Stefanović zna i čita transkripte, kako kaže Hrkalović, se ponovo ovim intervjuom vraća u fokus javnosti.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da je ovo novi obračun Vučića i Stefanovića, kako bi se Stefanović sklonio iz nove Vlade.

– I to je verovatno jedina nepoznata i jedini problem koji Vučić ima oko nove Vlade. Pokušao je da ga izbaci i pre dve godine, na kraju su ga smenili samo sa partijske funkcije. A Vučić i dalje ne sme da ga smeni sa funkcije sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost (i po toj funkciji šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti). Priča oko prisluškivanja se aktuelizovala, stegli su obruč oko svih bivših saradnika Nebojše Stefanovića i sada se vodi ta borba da ga sklone iz Vlade i verovatno i iz službi bezbednosti (kod Stefanovića u ministarstvu su VBA i VOA) – objašnjava Stojanović.

Kako dodaje, Stefanović je odbio napade 2020, a sada čekamo ishod novog obračuna.

– A setimo se kako je priča oko Hrkalović bila ispod tepiha tokom kampanje, a onda malo po malo se vraćala kako su se izbori završili i kako se bliži formiranje Vlade. Sad je samo pitanje šta sve Stefanović ima u fioci i čime sve trguje. A sve ovo je izuzetno opasno po društvo, jer je Stefanović drugi čovek sistema bezbednosti, a optužen je za teška krivična dela poput prisluškivanja predsednika i zaštite kriminalne grupe. A predsednik ne sme da ga smeni sa te pozicije. Ozbiljni problemi po društvo i sve nas – ukazuje Stojanović.

Ni politikolog Mladen Mrdalj ne smatra da je sve ovo pokrivač drugih pitnih tema.

– Iskreno mislim da je sukob Vučić-Stefanović nepomirljiv i da jedan drugom rade o glavi. Mislim da je ovo pripremanje terena za konačni obračun sa Stefanovićem. U kom obliku bi on trebao da se odigra i kako Stefanović misli da se izvuče, ostaje da se vidi. Jer da nije tako, Dijana Hrkalović bi preuzela krivicu na sebe kao policajac u slučaju „Savamala“. Sve bi se zataškalo, ali ovako nemam drugu logiku – kaže Mrdalj.

I Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, za Danas kaže da nema dokaza da bi tvrdio da je dimna zavesa za bilo šta.

– Ako za nešto jeste, onda je pre svega za Jovanjicu i sa njom povezane kriminalne afere. Svakako ostavlja utisak da je u pitanju obračun kriminalnih struktura koje su sve povezane sa državom i to je samo po sebi dovoljno tragično, i bez korišćenja cele farse sa njenim javnim svedočenjem za neku dimnu zavesu – smatra Popović.

Dok je za profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjena Radonjića ovo „ustaljeni sistem koji je patentirao advokat Vladimir Đukanović sa svojim vrhuškom“.

– Cilj je relativizacija povezanosti vrha države sa organizovanim kriminalom. Organizovani kriminal ne postoji bez podrške države, a ovde je cilj prebacivanje odgovornosti na pojedince. Fokus je da se sakrije glava aždaje. I sva pitanja kojma nas zamajavaju od nestašice hrane i struje do uvođenja sancija Rusiji – zaključuje Radonjić.

On dodaje da Stefanovićeva reakcija sve govori.

– On daje prostor za dogovor i ukoliko ga ne bude on sprema odgovor – ukazuje Radonjić.

Prema njegovim rečima, poenta je u tome da treba tužilaštvo da se izjasni a ne da preko javnosti državni funkcioneri razmenjuju duple pasove.

– Nažalost sve to govori o raspadu države i nemoći nezavisnih grana vlasti da se tome odupru. Korupcija je sveprožimajuća i ova agonija se sigurno ne može završiti bilo kakvim izborima. Opozicija je nedorasla veličini zalogaja nažalost – zaključuje Radonjić.

Ministar odbrane Stefanović trebalo bi, kako je najavio,  sutra da odgovori na sve navode državne sekretarke.

On je na ranije optužbe da je kovao zaveru odgovarao da nije vođa grupe zaverenika i da je spreman da ide na poligraf.

Tadić: Pravo pitanje – da li će Vučić podneti odgovornost za kriminalno zlo

Lider SDS Boris Tadić je na Tviteru napisao da su potpuno pogrešna pitanja da li Hrkalović govori istinu ili laž i da li je to Vučić znao i ranije.

„To se plasira kao tema da bi se skrenula pažnja sa pravog pitanja – da li će Vučić podneti odgovornost za kriminalno zlo koje su njegov sistem i najblaži saradnici doneli Srbiji“, napisao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari