Nebojša Stefanović: Nisam vođa grupe zaverenika, spreman sam na poligraf 1Foto: FoNet/MOD

Spreman sam da u svakom trenutku stanem pred državne organe i poligraf i odgovorim na svako pitanje. Neću se zaustaviti dok svaka laž ne bude razobličena, rekao je Nebojša Stefanović, ministar odbrane na konferenciji za novinare.

On je odbacio sve navode koji su se juče uveče mogli čuti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom o tome da ga je vrbovala stana služba i da je predvodio grupu u MUP, dok je bio ministar policije, sa namerom da „sruši“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kao i  da je on sprečio ulazak policije u kuću u Ritopeku koju je koristio klan uhapšenog Veljka Belivuka.

– Laž da sam predvodnik grupe zaverenika sa ciljem da srušimo predsednika Vučića. Označen sam da sam radio direktno protiv predsendika, kršio zakon i da sam sve to radio za interes stranih država. Od svih laži koje su izrečene ova je svakao najmonstruoznija i neću se zaustaviti dok svaka od njih ne bude razobličena – rekao je Stefanović.

On je naveo da se nada se da će na poligraf otići i svi oni koji govore laži o njemu.

– Visoki policijski sližbenik Tomislav Radovanović juče me je bez dokaza označio kao organizatora nekih paralelnih veza u MUP čiji je cilj slabljenje predsednika Vučića. Za sve vreme bavljenja politikom ne da nisam rekao težu reč, niti se suprotstavio politici koju on predstavlja, a kamoli da sam vodio neku grupu zaverenika i pokušao da oborim čoveka kojem verujem, kojeg poštujem i čiju politiku podržavam – naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku je radio u interesu države i partije kojoj pripada i da je to razlog ovih napada.

– Radovanović tvrdi da sam vrbovan od neke strane službe, a određeni mediji idu dalje i kažu da sam prilikom posete SAD u maju vrbovan od strane jedne strane obaveštajne službe. Po nalogu te službe Stefanović kreće u akciju uklanjanja predsednika Vučića. Nikad monstruozniju laž nisam mogao da čujem – rekao je Stefanović.

Kako je objasnio, svaki sastanak odvija se po strogo određenim kriterijumima i u skladu sa zakonom. Njegova poseta nije bila privatna, kako je rekao, nego se odvila posle odobrenja vlade i sa platformom i temama o kojima se razgovara.

Kako je dodao sa njim je bilo mnogo državnih službenika, i da ambasador Srbije Đerđ Matković može da potvrdi sadržinu tih sastanaka.

Ovih dana je, kako kaže, optuživan kroz medije od toga radi za Rusku federaciju koja ima maligni uticaj na Srbiju, do toga da vodi ruskog ambasadora na administrativnu liniju, iako se tu, prema njegovim rečima, radi o zakonom utvrđenoj proceduri.

– To što me gospodin Radovanović otpužio da radim za neku drugu zemlju i za račun neke druge zemlje, je laž najvećih razmera. I kao patriota i član vlade ne mogu da dopustim da to prođe tako. Ove besmislicce će morati da objasni nadležnim organima – kazao je Stefanović.

Kao dokaz svog patriotizma i rada za državu on je naveo julske proteste 2020. koje su kako je naveo predvodili Đilas, Jeremić, Obradović i ostali, kada su protestanti upali u Skupštinu Srbije i gađali policajce kamenicama.

– Čak i u danu kada sam sahranio oca stajao sam u Skupštini i čvrsto branio politiku Aleksandra Vučića. Zar se tako ponaša neko ko je zavrbovan od stranih službi. Apsolutno ne – ukazao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je o slučaju hapšenja Veljka Belivuka bivši poliajac Ilija Milačić izneo brojne laži, da Belivuka ili bilo kog drugog člana klana nije upoznao, pozivao, niti lično niti putem posrednika i da je o tome spreman da se pojavi na poligrafu i da „sva svoja saznanja podeli sa državnim organima.

„Hajka je na mene jer oni koji su imali kontakte, koji su sedeli s njim u kafićima, održavali komunikaciju, a sva saznja imaju bezbednosne službe, ti ljudi pokušavaju da prikriju kontakte, da sakriju svoju krivicu i prebace na druge da oni ne bi odgovarali. Radi se o Aleksandru Papiću, biznismenu iz Beograda, utvrdio sam da je čovek sve vreme pokušavao da mi bude blizak, ne bi li ostvario ciljeve. Tu je Toni Apostolović, direktor kompanije Tim sistems i bivši policajac Ilija Milačić, koji se viđao s Belivukom i članovima klana – naveo je bivši ministar  unutrašnjih poslova.

Kako je dodao, do ovih saznanja došao je posredno putem nekih od zaposlenih u kompanijama i novinara koji su se bavili istragom kontakata i veza.

„Milačić, koji je bio načelnik beogradske kriminalističke policije tvrdi kako je mogao u avgustu 2020. da uđe u kuću strave, a da sam ja naovdno rekao da sačeka s tim, apsolutno tvrdim da mi ni Milačić ni neko drugi nije obavestio da ima dokaz da se uhapsi Belivuk ili da imaju podatke o nekom prostoru gde se odigravaju krivična dela. Navodi i dva svedoka koja su prisustvovala razgovoru, očekujem da državni organi pozovu te svedoke i onda ćete videti koliko Milačić laže. O kakvom se prikrivanju radi ako je tužilac obavešten? Od oktobra 2020. nisam ministar, šta je sprečavalo Milačića da prvog dana nakon promene upadne u kuću i uhapsi Belivuka, a to se dogodilo u februaru 2021. Naravno da Milačić laže. On ostaje u polic do svog hapšenja, kako tako važan policajac, koji za sebe kaže da je jedan od najodgovornijih za razbijanje klana, umesto da bude ovenčan slavom biva uhapšen? To je dokaz da laže“, poručio Stefanović.

Kada je reč o aferi Jovanjica, on je naveo da se tu radi o dve teme.

„Prva tema, protiv Koluvije se vodi postupak za narko trafiking i sud će odlučiti da li je kriv ili nije. Ja sam bio taj koji je izašao prvi na konferenciju i pred medije i nakon nekoliko dana provera saopštio da ni Aleksandar ni Andrej Vučić nisu bili u kontaktu sa Koluvijom, da nisu imali veze s Jovanjicom, iza toga stojim i danas. Isto su rekli i policijski službenici koji su vodili istragu. Zato ne mogu da poverujem u medijske spinove – ukazao je Stefanović.

On je naveo da podržava nadležne organe u tome da spovredu istragu i utvrde ko je uticao na Koluviju da, kako kaže, lažno optuži brata predsednika Srbije.

„Očekujem da istraga bude brzo sporvedena, spreman sam na poligrafska pitanja za ceo ovaj slučaj i da dokažem da nema trunke istine u onome što mi se stavlja na teret“, kazao je Stefanović.

Posetimo, u petak uveče u emisiji na Youtube kanalu Objektiv „Ozbiljno sa Đukom“ čiji je autor i voditelj član Srpske napredne stranke i narodni poslanik Vladimir Đukanović, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić, koji je inače osuđen na sedam meseci kućnog pritvora zbog odavanja poverljivih policijskih informacija upravo portalu „Objektiv“, izjavio je da istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i kuće u Ritopeku praktično zaustavio bivši ministar policije, a aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović – odnosno da je znao za postojanje te kuće.

Zatim, Načelik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je u petak uveče da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

„Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč, ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo, koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja“, kazao je Radovanović za TV Prvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.