Stefanović: Sutra ću razobličiti laži 1Foto: MOD

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je rekao da će u subotu, „nakon serije izrečenih laži“, održati konferenciju za medije. Samo u toku večeri, o Stefanoviću i MUP-u pod njegovim upravljanjem, pričalo se na više kanala, a iznesene su ozbiljne optužbe.

Na svom Tviter nalogu u petak uveče je Stefanović napisao da će detaljno razobličiti „besmislice koje se danima plasiraju u javnosti“.

Podsetimo, u večerašnjoj emisiji na Youtube kanalu Objektiv „Ozbiljno sa Đukom“ čiji je autor i voditelj član Srpske napredne stranke i narodni poslanik Vladimir Đukanović, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić, koji je inače osuđen na sedam meseci kućnog pritvora zbog odavanja poverljivih policijskih informacija upravo portalu „Objektiv“, izjavio je da istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i kuće u Ritopeku praktično zaustavio bivši ministar policije, a aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović – odnosno da je znao za postojanje te kuće.

Zatim, Načelik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je u petak uveče da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

„Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč, ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo, koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja“, kazao je Radovanović za TV Prvu.

Potpredsednik Narodne stranke koji je ranije govorio o umešanosti državnog vrha u slučaj Jovanjica, nakon ovih izjava Radovanovića postavio je pitanje na društvenim mrežama – „da li je istina da je Toma Radovanović bio jedan od ljudi koji su prisluškivali predsednika i lično Vučiću odneo snimke njegovih razgovora?“

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u petak uveče da slučaj „Jovanjica“ nema veze sa osumnjičenim Predragom Koluvijom, već da je cilj tog slučaja bio da se uhapsi brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Andrej Vučić – da bi predsednik podneo ostavku.

„Delovi MUP-a su bili spremni da učestvuju u radnjama koje su nespojive za policajce, koji su bili spremni na sve ovo što se dešavalo oko Jovanjice – da bi predsednik Vučić video rođenog brata u zatvoru i da bi podneo ostavku“, kazao je Vulin za televiziju Pink.

Govoreći o tome da su nekadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović i bliska Stefanovićeva saradnica, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić odbili su da budu ispitani na poligrafu, Vulin je rekao da neko ko neće na poligraf – nešto krije.

Vulin je istakao da su u afere „Prisluškivanje“ i „Jovanjica“ umešane i strane službe i da se zna i koje.

„Znate, sve ovo od prisluškivanja do Jovanjice, nije moglo da prođe bez stranih službi i mi znamo kojih. I znamo preko kojih ljudi, znamo na koji način, i znamo zašto“, naveo je.

Podsećamo i da je optuženi u slučaju Jovanjica, Predrag Koluvija u intervjuu sa jednim od svojih branilaca Vladimirom Đukanovićem (inače predsednikom Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i članom Odbora za kontrolu službi bezbednosti) rekao da mu je, navodno, iz kabineta ministra Stefanovića nuđena sloboda ako u postupku koji se protiv njega vodi za „Jovanjicu“ lažno optuži Andreja Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari