Radnici Srpskog narodnog pozorišta u ponedeljak štrajkuju: Niko nije ni uzeo u razmatranje naše zahteve 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na Svetski dan šale, u ponedeljak u pet minuta do 12 sati, zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu održaće treći po redu jednočasovni štrajk upozorenja, jer nijedan štrajkački zahtev nije uzet u razmatranje, niti je bilo ko od strane osnivača i poslodavaca ozbiljno shvatio zakonsku obavezu da pristupe pregovorima na koje su pozvani.

Kako kažu iz Sindikalne organizacije SNP-a, ovaj put dopisi za pregovore i rešavanje situacije poslali su i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministarki kulture, Maji Gojković i gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću.

Njihovi zahtevi su:

– Poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu kroz uvećanje zarada.
– Popunjavanje upražnjenih radnih mesta i donošenje nove sistematizacije radnih mesta uz obavezno učešće sindikata.
– Poboljšanje uslova rada i obezbeđiavnje osnovnih sredstava za rad.
– Hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa uprave Srpskog narodnog pozorišta da se Srpsko narodno pozorište ponovo uvrsti u Listu ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Podsećaju da skoro 150 radnika SNP-a ima zaradu u nivou ili nižu od minimalne.

„Obaveštavamo javnost, da nezadovoljstvo radnika i umetnika preti da preraste u generalni štrajk, odnosno da Srpsko narodno pozorište u potpunosti obustavi svoj rad dok se zahtevi ne ispune“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari