Radnik Jure pušten iz pritvora da se brani sa slobode 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet (arhiva)

Radnik fabrike „Jura“ iz Rače Slaviša Pajović pušten je danas iz policijskog pritvora koji mu je određen zbog „širenja panike i nereda“.

Pajović je u četvrtak popodne priveden, pošto je izašao iz kruga fabrike gde je sa kolegama razgovarao o tome što „Jura“ ne poštuje dogovorene mera zaštite zaposlenih protiv širenja korona virusa.

Kako je agenciji Beta potvrdio advokat Dragan Živković iz Topole, Pajoviću se na teret stavlja krivično delo izazivanje panike i nereda, koje po njegovim rečima „nije naivno“ s obzirom na visinu zaprećene kazne.

On je kazao da je video krivičnu prijavu protiv Pajovića, potpisanu sa nekoliko imena ali na njoj nije bilo pečata fabrike „Jura“, čiji je Pajović radnik.

Dodao je da je Pajović danas saslušan pred tužiocem u Aranđelovcu, a zatim i sudijom za prethodni postupak koji je odlučio da on ne ide u pritvor i da se brani se sa slobode.

Živković je rekao da je saslušanje obavljeno „nezakonito, preko Skajpa“, kao i da je veza bila toliko loša i sa prekidima, da se saslušanje koje je ukupno trajalo 40 minuta odužilo od 11 do 14.30 časova.

Naveo je da će postupak dalje teći redovnim putem, uz opciju da tužilac može da obustavi postupak ili da se nastavi pred nadležnim sudom.

Po izlasku iz pritvora Pajović je agenciji Beta rekao da je policija imala korektan odnos prema njemu za vreme policijskog pritvora.

On je ocenio da je neopravdano priveden jer nije nikoga izazivao niti je pravio incidente.

Pajović je objasnio da je u četvrtak, kada je uhapšen, došao u krug fabrike pre početka druge smene da razgovara sa kolegama o tome što je „Jura“ prekršila dogovor u vezi sa zaštitom radnika u vreme pandemije korona virusa.

Naveo je da je u četvrtak kompanija obavestila radnike da od ponedeljka „počinje da radi i treća smena“, što kako je naveo, nije bio deo dogovora na sastanku u utorak, kome su prisustvovali i predstavnici opštinskog kriznog štaba.

Pajović je kazao da je bilo najavljeno da će se do 22. aprila raditi samo u dve smene, sa ukupno 420 radnika, a da će se posle tog roka pozivati na posao radnici koji su bili na plaćenom odsustvu.

„Trebalo je takođe da se, kada bude uvedena treća smena, broj radnika ne uvećava već da isti broj, 420 bude raspoređen na tri smene“, kazao je i dodao da je ta fabrika preinačila taj deo dogovora i najavila treću smenu uz angažovanje dodatnog broja radnika.

Dodao je i da je u četvrtak Jura najavila da će subota biti radna, ali je od toga odustala posle mišljenja epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje.

Pajović je rekao da je o tome razgovarao sa  kolegama u krugu fabrike, jer je već znao na osnovu njihovih i reakcija građana na društvenim mrežama, da su vrlo uznemireni zbog rizika širenja zaraze korona virusom.

„Moje kolege strahuju zbog toga što ima pojava virisa među radnicima ‘Jure’ u drugim gradovima, te fabrike u Leskovcu i Nišu ne rade. S druge strane, mi radimo i zato hoćemo da budemo bezbedni od širenja zaraze korona virusom“, kazao je Pajović.

On je dodao da se i on lično ne oseća bezbednim u fabrici u kojoj radi i njegova supruga.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Radnik Jure pušten iz pritvora da se brani sa slobode”

  1. … Da se brani sa slobode…
    Koji crnjak! Koja razlika dana u Srbiji izmedju zatvora i „slobode“…
    Sloboda pod diktaturom ne postoji! To je oksimoron.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.