Radošević (SSP): Vlast planira da nastavi projekat Jadar posle izbora 1Foto: Nina Čolić

Rio Tinto nikada nije ni nameravao da okonča projekat, već nastavlja da i dalje radi po svom planu i programu, smatra Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranka slobode i pravde, a povodom internog nacrta Studije uticaja na životnu sredinu za projekat Jadar, do koga je došao nedeljnik Vreme.

U istraživanju su detaljno, na više od 600 strana, predstavljeni rizici koji prete od rudnika, kao i načini na koje kompanija misli da ih spreči.

Analiza predstavlja svojevrsno priznanje brojnih negativnih posledica po životnu sredinu koje bi ostavilo iskopavanje jadarita, unutar ali i van teritorije rudnika, kao i opise incidentnih situacija koje bi mogle da se dese, suprotno uveravanjima naše vlasti da naneta šteta ne bi bila tolika.

Kompanija navodi i da iskustvo pokazuje kako je „ekonomsko-sociološki uticaj“ na stanovništvo jedino što donosi benefite, ali da tim „benefitima“ nisu svi zadovoljni.

„Stoga je po pitanju uticaja projekta na stanovništvo uvek teško ostvariti konsenzus u pogledu veličine ali i štetnosti njegovog uticaja“, navodi se u dokumentu.

– Treba postaviti jednostavno pitanje: da li bi Rio Tinto mogao pod ovim uslovima da prerađuje litijum u EU? Ako je odgovor pozitivan, zašto mu nijedna zemlja EU nije dala dozvole? Ako je odgovor “ne”, zašto bi im bilo dozvoljeno da to rade u Srbiji? Jedini problem im predstavlja masovna pobuna građana koja ih je naterala da se medijski primire, da smanje svoje eksponiranje jer su uvideli da to utiče kako na poslovanje same kopanije Rio Tinto tako i na rejting odlazeće vlasti koja im je otvorila sva vrata i obećala sve dozvole za realizaciju projekta. Javna je tajna da ova vlast planira da nastavi projekat Jadar posle aprilskih izbora. Niko normalan više ne veruje da je projekat Jadar okončan. Zašto Rio Tinto nastavlja da kupuje parcele u dolini Jadra? Sigurno nisu planirali da se bave poljoprivredom. Objavljen dokument na 600 strana koji je naručio Rio Tinto ukazuje na ekološke posledice iako država to negira. Proguraće projekat po svaku cenu, kaže Radošević i dodaje da je ta stranka potpisala Društveni sporazum kojim se obavezala da neće dozvoliti preradu litijuma, zbog zdravlja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari