Radoslav Brđanin posle 23 godine pušten na slobodu uz određene uslove 1Foto: EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Grasijela Gati Santana odobrila je, uz određene uslove, oslobađanje Radoslava Brđanina iz pritvorske jedinice u Hagu iz humanitarnih razloga, zbog teškog zdravstvenog stanja, saopšteno je danas iz Mehanizma.

Prilikom odlučivanja u obzir je uzeto ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja Brđanina, kao i zahtev za hitno oslobađanje na humanitarnoj osnovi.

U konsultacijama sa sudijama Karmelom Agijusom i Alfonsom Orijem postignuta je saglasnost da se Brđanin oslobodi uz određene uslove, navedeno je u saopštenju.

Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu potrebno je osigurati da medicinska služba organizuje sedmične telefonske konsultacije sa Brđaninom ili njegovom porodicom, i da podatke preda pravosudnim organima.

Od vlasti BiH zatraženo je da hitno u registrar Mehanizma predaju garancije o preuzimanju odgovornosti za određivanje zvaničnika, pod čijom nadležnošću će biti Brđanin i da dostavi podatke o toj osobi.

Brđanin je danas stigao u Banjaluku nakon 23 godine provedene u zatvoru u Danskoj, od ukupno 30 koliko je izrečeno u Hagu za za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Brđanin je doputovao na banjalučki aerodrom Mahovljani uz potrebnu medicinsku pomoć.

Smešten je u Univerzitetsko klinički centar (UKC) i nalazi se u teškom zdravstvnom stanju, rekao je za Radio televiziju RS generalni direktor UKC Vlado Đajić, koji je učestvovao u prijemu i smeštaju pacijenta.

„Brđanin je u teškom zdravstvenom stanju i smešten je u jedinicu za intenzivno lečenje. Obavljen je deo dijagnostike i napravljen je plan za dalje lečenje“, dodao je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari