Radovan Karadžić izjavio je juče pred Haškim tribunalom da ne želi da bojkotuje suđenje, ali da ne može učestvovati u procesu dok ne bude spreman za odbranu. Sudija O Gon Kvon uzvratio je Karadžiću da o spremnosti za suđenje „odlučuje sudsko veće, a ne pojedinac“, podsećajući da je Karadžićeve argumente odbacilo i žalbeno veće.

– Ja nipošto ne želim da bojkotujem ovaj proces koji je vrlo važan i poslednja prilika da se dođe do istine. Ali, ne mogu da učestvujem u nečemu što je od početka pogrešno zbog kršenja mojih fundamentalnih prava, pre svega da budem spreman za odbranu – rekao je Karadžić.

On je tvrdio da suđenje „ne može početi dobro i završiti se dobro, ako se od mene očekuje da za pet meseci, od maja, savladam milion i 300.000 stranica dokumenata koje mi je dostavilo Tužilaštvo i još 700.000 stranica mojih dokumenata“.

– Bez obzira na moj stav o Tribunalu, a ovih dana ću uložiti još dva podneska o njegovoj nenadležnosti, molim vas da ne pomislite da je reč o ličnom nepoštovanju – kazao je Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari