Radovanović (Crveni krst Srbije): Biće potrebno dosta vremena da život krene normalnim tokom 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović ocenio je danas da su tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima kod Mladenovca, kada je ubijeno 17 ljudi, ostavili veliki trag na društvo i svakog pojedinca i da će biti potrebno dosta vremena da se utisci slegnu i da život krene u normalan tok.

„Stvarnost i utisci koji su ostali posle ovih strašnih događaja neće nam dati da se lako vratimo u svakodnevni život. Pacijenti očekuju od lekara da nastave da rade, ali mnogostruke posledice će ostati“, rekao je Radovanović za Radio-televiziju Srbije.

Građanima, s druge strane, nije trebalo mnogo vremena da se odazovu apelu za davanje krvi kako bi se pomoglo povređenima, rekao je Radovanović.

„Narod kada su teške situacije uvek pokaže svoj pravi mentalitet. Trenutne rezervne krvi su stabilne, ali davanje krvi treba da bude kontinuirano. Zavod za transfuziju krvi Srbije dnevno ima od 18 do 20 akcija dnevno davanja krvi“, naveo je Radovanović.

On je rekao da svi zaintersovani građani posredstvom sajta Zavoda za transfuziju krvi mogu da se obavaste gde se organizuje akcija doborovoljnog davanja krvi u blizini njihovog mesta stanovanja.

Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se 8. maja, na dan rođenja velikog filantropa Anrija Dinana, koji je 1859. godine tražio da se pomogne ranjenicima, učesnicima bitke kod Solferina, bez obzira na to da li su Austrijanci ili saveznici.

Ove godine slogan obeležavanja tog dana je „Sve što činimo, činimo od srca“.

Radovanović je istakao da će u nedelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, sve bebe rođene u tom periodu dobiti paket pomoći za roditelje početnike koji, između ostalog, sadrži vodič za roditelje o fazama razvoja bebe, savetima za ishranu i negu novorođenčadi i mali kurs prve pomoći za bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari