Radovanović: Sedmi talas je već počeo, Krizni štab je odumreo 1foto EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Epidemiolog dr Zoran Radovanović ocenio je večeras da je sedmi talas epidemije koronavirusa već počeo i da je sada na potezu država. On je naveo da ne očekuje da će Krizni štab doneti nove epidemiološke mere.

Radovanović je u „Pregledu dana“ istakao da je i državi jasno da je počeo sedmi talas, prenosi Nova.rs..

„Država treba da reaguje, a ako mene pitate verovatno neće. Krizni štab je odumreo, čak i kada bi se sastali verovatno ne bi doneli nikakvu odluku. U ovoj zemlji postoje dve institucije koje funkcionišu, a to su Gazela i predsednik Srbije“, izjavio je Radovanović.

On je istakao da zdravstvene vlasti znaju da se svakih šest dana udvostručuje broj novozaraženih u Srbiji.

„Sa druge strane, prema današnjim podacima, u nedelji koja je juče završena, broj obolelih studenata je 25, a u nedelji pre nje, bio je 5. Ako imate u vidu da su studentski domovi popunjeni do pola i da mnogi nisu tu, onda shvatate razmere brzine kojom se povećava broj obolelih“, izjavio je dr Radovanović.

On je istakao da ćemo u narednom periodu neminovno imati mnogo više novoobelelih i dodao da postoje predviđanja da će broj novootkrivenih slučajeva dostići hiljadu i preći dve hiljade za nekoliko dana.

„To je talas koji nije za potcenjivanje, a kako će teći zavisi od nas… Ja ne očekujem da će sedmi talas imati razmere prethodna četiri i biće ipak manji“, ocenio je srpski epidemiolog.

On je naveo kako su zdravstvene vlasti u odnosu na ovu pandemiju kompromitovane i istakao da je otpor naroda prema bilo kakvim restriktivnim merama toliki da onda nema ni smisla govoriti o onome što bi bilo optimalno.

„Ne mislim da bi u ovom trenutku neke obavezujuće naredbe sa kaznama mogle mnogo da učine, ali treba se obratiti bar razumnim ljudima i skrenuti im pažnju prvo da izbegavaju bliske kontakte i da u zatvorenom prostoru ipak nose maske i da svako proceni rizik koji je nesumnjiv“, savetuje gost „Pregleda dana“.

Dr Radovanović je istakao da nije pitanje kada ćemo dobiti kovid-19, već koliko ćemo ga puta dobiti.

On je naveo da svaki put kada obolimo dolazi do oštećenja organa, uključujući mozak.

Upitan o opravdanosti izgradnje fabrike kineskih vakcina u Srbiji, Radovanović je istakao da se nada da među donosiocima odluka ima dovoljno razuma da su oni od toga „digli ruke“.

„To je najskuplja vakcina na svetu, koju mi nemamo kome da prodamo, jer je slabija od ostalih, manje štiti ljude mog uzrasta, a i nema više nestašice. Po toj ceni ona je nekonkurentna. Ja se nadam da je u međuvremenu doneta odluka da se tamo radi nešto drugo“, poručio je dr Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari