Rahoj odlazi sa čela stranke 1 Pućdemon "namerno pravi konfuziju": Marijano Rahoj, premijer Španije Foto: EPA/EFE ANGEL DIAZ

Bivši premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas na kongresu Narodne stranke da ostaje veran partiji i da će njegovom nasledniku pomoći u borbi da se narodnjaci vrate na vlast.

Rahojevoj vladi je prošlog meseca izglasano nepoverenje u španskom parlamentu, nakon što je više članova stranke osuđeno zbog korupcije, a kažnjena je i partija, pa je premijersku funkciju preuzeo lider socijalista Pedro Sačnez.

Na dvodenevnom kongresu, koji je počeo danas, delegati će izabrati novog lidera stranke, a kandidati su Soraja Sans de Santamarija, koja je do juna bila pomoćnik premijera, i advokat Pablo Kasado.

Ja se sklanjam, ali ne odlazim, ostajem lojalan partiji, poručio je Rahoj, koji je na čelu stranke bio 14 godina, preneo je AP.

U veoma emotivnom četrdesetominutnom govoru Rahoj je rekao je branio svoju odluku da uvede oštre mere štednje kako bi četvrtu najveću evropsku ekonomiju izvukao iz velike krize, koja je pretila da državu odvede u bankrot.

Pored toga, istakao je da se vlada na čijem je bio čelu veoma dobro izborila sa katalonskim separatistima, kada su pokušali da proglase nezavisnost te pokrajine, a nije izostavio ni konačnu pobedu protiv baskijskih separatista.

Procenjuje se da su šanse dvoje kandidata za predsednika Narodne partije gotovo izjednačene, a ko god da pobedi imaće veoma težak zadatak da ujedini stranku koja je duboko podeljena u oštroj borbi za liderstvo i da vrati reputaciju koju su narodnjaci izgubili u korupcionaškoj aferi.

Taj posao će sada biti mnogo teži nego što bi donedavno bio, jer su se na španskoj političkoj sceni pojavile nove stranke na levom i desnom krilu, koje su razbile tradicionalni dvopartijski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari