Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sastala se juče u Ramali s palestinskim liderima, među kojima su predsednik Mahmud Abas i premijer Salam Fajad, kako bi apelovala na njih da postignu sporazum sa Izraelom o pojedinim spornim pitanjima pre mirovne konferencije koja se krajem meseca održava u Anapolisu, u američkoj državi Merilend.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sastala se juče u Ramali s palestinskim liderima, među kojima su predsednik Mahmud Abas i premijer Salam Fajad, kako bi apelovala na njih da postignu sporazum sa Izraelom o pojedinim spornim pitanjima pre mirovne konferencije koja se krajem meseca održava u Anapolisu, u američkoj državi Merilend. Tom prilikom je podsetila na obaveze koje treba da ispune u što kraćem roku.
Abas je istakao da postoji „realna mogućnost“ da će biti postignut mirovni sporazum sa Izraelom. On je apelovao na izraelske zvaničnike da počnu da ispunjavaju pojedine kratkoročne obaveze. „Delim stav izraelskog premijera Ehuda Olmerta da imamo priliku za dogovor, te smatram da treba da iskoristimo šansu kako bismo postigli istorijski mir“, izjavio je Abas posle sastanka s Rajsovom. On je istakao da su Izrael i SAD poslali „ohrabrujuće nagoveštaje“, ali da očekuje da će pregovori biti teški. Američki državni sekretar ocenila je da se dve sučeljene strane „kreću u pravcu razumevanja“. Ona je izrazila ogromno zadovoljstvo „ozbiljnošću“ koju su izraelski i palestinski lideri pokazali na putu ponovnog započinjanja mirovnih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari