Rak grlića materice u nekim zemljama skoro iskorenjen: Šabački Dom zdravlja među prvim u Srbiji po broju vakcinisane dece 1Dr Snežana Biševac, Foto: Privatna arhiva / Danas

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 23. do 29. januara, skoro se završava, ali to ne bi trebalo da bude kraj priče o imunizaciji mladih protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV). Stručnjaci tvrde, da odluka roditelja da vakcinišu svoju decu, kasnije u životu, može da bude presudna.

– Imam troje dece, starosti 18, 15 i devet i po godina, dva sina i ćerku, i naravno, čim se vakcina pojavila i postala dostupana, odlučila sam da ih vakcinišem, kaže šapčanka Biljana Pavlović, inače psihijatar u šabačkoj Opštoj bolnici.

Objašnajva da je decu upoznala sa tim za šta vakcina služi, kakve benefita ima i od čega štiti.

– Ljudi putem intereneta i medija dobijaju različite informacije, od kojih neke mogu biti i netačne, pa se često donose pogrešni zaključci, kaže ova majka.

Rak grlića materice u nekim zemljama skoro iskorenjen: Šabački Dom zdravlja među prvim u Srbiji po broju vakcinisane dece 2
Dr Biljana Pavlović, Foto: Privatna arhiva / Danas

Šabački Dom zdravlja je među prva tri u Srbiji po broju vakcinisane dece HPV vakcinom, na šta je uticala dobra informisanost roditelja i mladih, koji su odgovore na svoja pitanja mogli da dobiju, od ginekologa i pedijatara, u okviru predavanjima i tribina, koje od 2019. godine, u šabačkim školama, sprovodi Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

– Do sada smo vakcinisali više od 600 dečaka i dvojčica, a dato je oko 950 doza Gardasil 9 vakcine, koja je uvedena kao preporučena imunizacija od 2022. godine, kaže za Danas pedijatar dr Snežana Biševac, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine šabačkog Doma zdravlja.

Vakcina Gardasil 9 namenjena je za imunizaciju devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina, najbolje pre stupanja u seksualne odnose.

– Daje se u dve doze, kod dece starosti od devet do 15 godina, u razmaku od šest meseci, a mladima od 15 do 19 godina, u tri doze, tako što se druga doza prima nakon dva, a treća doza nakon šest meseci, objašnjava Biševac.

Napominje da u toku života, svi dolazimo u konatakt sa humanim papiloma virusom, ali da se neko izbori sa njim zahvaljujući prirodnom imunitetu.

– Jedan broj ljudi, međutim, ostane zaražen i u određenom trenutku infekcije, dolazi do razvoja onkoloških oboljenja, kao što su karcinom grlića materice, karcinom anusa, penisa kod dečaka, vagine kod žena, kao i karcinoma usne duplje, napominje naša sagovornica.

Biševac kaže da se najčešće nedoumice i pitanja roditelja, odnose na bezbednost same vakcine.

– Uvek im objasnim da je vakcina izuzetno bezbedna i da je dokazana njena efikasnost. Primera radi, do sada je uvedena u preko 100 zemalja sveta. Možda je najvažniji lični primer, pa im kažem da sam i ja svoju decu takođe vakcinisala. Konkretno, mojim pacijetnima, to znači, objašnjava doktorka.

Budući da je reč o preporučenoj imunzaciji, da bi se primila vakcina, potrebno je da roditelj ili staratelj potpiše saglasnost, kod izabranog pedijatra.

U slučaju da je on odsutan, to se može uraditi i na vakcinalom punktu, u Savetovalištu šabačkog DZ.

– Kada je reč o deci preko 15 godina, oni mogu i sami da potpišu, s obzirom na to da je tako kod nas zakonski regulisano. Nakon toga, deca se pozivaju na vakcinaciju, kaže sagovornica Danasa.

Napominje da je važno istaći da je vakcina odobrena kako za devojčice, tako i za dečake, jer sprečava oboljenja i kod muške populacije u kasnijem uzrastu.

– Značajno je jer su i dečaci prenosioci infekcije, koja predstavlja problem, budući da ne daje nikakve simptome, pa onaj ko je ima, najčešće to i ne zna. To je specifično za HPV, da je praktično nevidljiva infekcija, kaže Biševac.

Humanih papilom virusa ima preko 200 tipova, a njih 40 izaziva infekciju.

– Određeni broj je proonkogeni, a 16. i 18. izazivaju karcinom grlića materice, pa su oni i sadržani u Gardasil 9 vakcini, koja je odobrena kod nas. Dakle, ona štiti od devet sojeva humanog papiloma virusa, kaže Biševac.

Primena vakcine u pojedinim zemljama omogućila je da se skoro iskoreni rak grlića materice, čija je stopa oboljevanja i smrtnosti u Srbiji, među najvišima u Evropi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari