Rakić: Bliski rođaci i kumovi vođe vode državu 1Foto: Beta/Branislav Božić

To što Nebojša Stefanović i nakon ozbiljnih optužbi u režimskim medijima brani Vučića, njegove kumove i članove najuže familije, za koje postoje brojni dokazi da su direktni nalogodavci mafije, govori o onome na šta Demokratska stranka odavno ukazuje – da u Srbiji ne funkcionišu institucije, da ne postoji nezavisno pravosuđe, već je isključivo relevantna volja i odluka Vučića – ocenjuje za Danas potpredsednica DS Dragana Rakić.

Ona je komentarisala prvu u nizu reakcija naprednjaka na naš današnji tekst “Zašto je postalo opasno spomenuti ime Danila Vučića?”, a koju je uputio ministar odbrane.

Stefanović je u pisanom saopštenju optužio Danas da napada Danila i da mu crta metu na leđima.

„Crtanje mete na leđima jednog deteta brutalnim lažima, u kojima se uvažavaju čak i izjave osuđenika i iznose perfidne i besramne konstrukcije, novi su nivo niskosti koji su Đilasovi mediji uveli u našu zemlju“, naveo je, između ostalog, Nebojša Stefanović.

– Poltronstvo koje javno demonstrira Stefanović očigledno je usmereno ka tome da Vučić, kao i institucije i mediji koje on brutalno kontroliše, promene odnos prema njemu. Obračuni unutar SNS-a, tj. političkog krila organizovanog kriminala, su veoma učestali. U koliko dubokoj krizi je naše društvo govori i to što je Dijana Hrkalović do juče u režmiskim medijima predstavljana u superlativima, kao „čelična lejdi“, udarna pesnica policije protiv mafije, istaknuta članica SNS-a, već danas u tim istim medijima označena kao najveći monstrum, nalogodavac ubicama, a da za to stranka i lider koji ju je predložio ne snosi nikakvu političku odgovornost – ukazuje Rakić.

I ne samo to, dodaje, već se onaj koji je najodgovorniji, a to je predsednik SNS-a, predstavlja kao žrtva zlih saradnika koje je on lično izabrao i koji su godinama delovali pod njegovom apsolutnom kontrolom.

– Mafijaski režim je potpuno preuzeo kontrolu nad celim našim društvom, a posledice mogu biti katastrofalne za čitav region. To je nedopustivo za bilo koju državu, a naročito za zemlju u srcu Evrope koja se nada prijemu u EU – ukazuje Rakić.

– Sve u svemu, nema smisla, a ni potrebe, da se ozbiljno bavimo izjavama Nebojše Stefanovića. Reč je o čoveku kojeg njegove partijske kolege i saradnici optužuju da radi za neku stranu obaveštajnu službu i da je organizovao kriminalnu grupu koja je imala za cilj da svrgne s vlasti Aleksandra Vučića, a po napisima iz režimske štampe čak i da ga ubije. Zato, jedina Sefanovićeva izjava koja zaista može biti važna i zanimljiva jeste ona koju će eventualno dati pred sudom, u svojstvu zaštićenog svedoka – navodi naša sagovornica.

Rakić ističe da to što bliski rođaci i kumovi vođe, bez formalnih javnih funkcija vode državu, jeste svojstveno gotovo svim autokratskim i diktatorskim režimima.

– U Srbiji je, na žalost njenih građana, na snazi režim koji se najgrublje može opisati kao hibrid latinoameričkih, istočnoevropskih i bliskoistocnih diktatura. Danilo i Andrej Vučić su građani bez javnih funkcija koji odavno ne kriju da su i te kako angažovani na delikatnim zadacima režima. Više nema nikakve sumnje da su Dragan Vasiljković, Miša Vacić, Levijantan i njima slični, po društvo jako štetni i opasni projekti u direktoj vezi i pod punom kontrolom SNS-a – zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari