Zašto je postalo opasno spomenuti ime Danila Vučića? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Postalo je gotovo opasno pomenuti Danila Vučića, sina predsednika Srbije, jer se gomila naprednjaka nakon spomena njegovog imena ustremi vređanjem, klevetama i napadima.

Gotovo uvek se pominjanje Danila, za koje sam daje povoda, izjednačava sa napadom na predsednika, njegovu porodicu, pa i pozivanjem na ubistvo ili državni udar.

Pritom, niko Danila ne bi ni pominjao da sam ne daje povoda – druži se i slika se sa licima iz kriminalnog miljea, a sada ga je i osuđeni ratni zločinac Kapetan Dragan naveo kao nekog ko mu je finansijski pomagao. On je rekao da su mu sin predsednika Srbije i „Delije“ poklonile 30.000 dolara, kola i stan.

Logično pitanje koje se nameće, a koje je novinarka Danasa Safeta Biševac postavila gostujući na N1 bilo je odakle Danilu, sa navodnom platom od 500 evra, toliki novac. Naša novinarka je takođe izjavila da bi Poreska uprava trebalo da „pročešlja“ finansije Danila Vučića, što je izazvalo oštre reakcije naprednjaka, u prvom redu premijerke Srbije Ane Brnabić.

Naprednjaci iz nekog razloga ne daju izjave za Danas, ali nam se zato obraćaju putem društvenih mreža. Tako je i premijerka, u pokušaju da bude ironična, komentarisala gostovanje Biševac na Tviteru:

„Ja mislim da, kao „nezavisni“ i „objektivni“ zahtevate: ne samo da se provere finansije Danila Vučića, već da Poreska uprava proveri sve ostale koji su zaposleni za platu od 500 evra. Treba ih zatrpati predmetima da nikada ne stignu da provere gazda Đilasa i njegovih 619 mil evra“, poručila je Brnabić putem svog Tviter naloga.

Na izjavu Biševac osvrnuo je i poslanik SNS Vladimir Orlić:

„E, kad „kolumnisti“ Đilasovih i Šolakovih medija narede i optuže za prilog: ima da se češljaju finansije. Izmisliće oni povod i sve što treba, važno je samo – da se meta preziva Vučić. Ali: ni slučajno da ne pozovu na češljanje milionskih računa nekog njihovog gazde.. Jer ode plata?“, naveo je Orlić na Tviteru.

Novinar Vukašin Obradović ukazuje da su u svakom demokratskom društvu svi članovi porodica političara ili državnih funkcionera, bez izuzetaka, pod posebnom lupom javnosti.

On podseća da je Hanter Bajden, sin predsednika SAD koji je često bio na udaru republikanaca tokom predizborne kampanje, u jednom trenutku bio i pod istragom zbog sumnje da je izbegavao plaćanje poreza.

– U autokratijama to izgleda drugačije. Nikolaj Kolja Lukašenko, najmlađi sin beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, za koji dan puni 16 godina, a već je u pratnji svog oca proputovao planetu i upoznao brojne svetske lidere. Godinama unazad spekuliše se da Lukašenko sina zapravo obučava za svog naslednika. Vučić nema, rekao bih, te ambicije za Danila, ali bi želeo da se javnost odnosi prema njegovom najstarijem sinu kao „malom princu“ – ističe Obradović za Danas.

On dodaje da stvarajući sliku „brižnog oca“, Vučić pokušava da na nivo ličnih napada sakrije gafove svog sina, pre svega veze sa nekim od vođa navijača poput Aleksandra Vidojevića, poznatijeg kao Aca Rošavi, zatim druženje sa navijačima Rada, uglavnom ljudima iz kriminalnog miljea ili sa navijačima Zvezde koji poklanjaju Kapetanu Draganu kola, dolare i stan.

– Mislim, međutim, da Vučić porukama u vezi Danila, osim napada na političke neistomišljenike ili novinare, šalje poruku i navijačima u stilu „ja (mi) sam jedan od vas“ računajući na podršku i ove ne male ciljne grupe. Jer, ne zaboravimo, kod Vučića je sve izborna statistika i računica. Čak i kad je u pitanju Danilo Vučić – zaključuje Obradović.

Advokat Vladimir Gajić ukazuje za naš list da je još pre godinu dana rekao da su glavni predsednikovi problemi – porodični problemi.

– Da nisu istinite te priče o njegovom bratu, ocu ili sinu, ne bi se režim ovoliko nervirao. Pušta voda na sve strane. Informacije više ne mogu da se zaustave. Tek dolaze glavne vesti – smatra Gajić.

Safeta Biševac kaže da je prilično iznenađena, ne i uvređena, reakcijom premijerke Ane Brnabić i poslanika SNS Vladimira Orlića na njenu izjavu.

– Samo sam, u okviru pregleda štampe i razgovora sa voditeljkom N1 Natašom Miljković, komentarisala izjavu osuđenog ratnog zločinca Kapetana Dragana koju su preneli mediji, da su mu Danilo Vučić, sin predsednika Srbije i „Delije“ poklonile 30.000 dolara, kola i stan. Ukoliko Poreska uprava kontroliše svakog ko je na putovanje potrošio 5.000 evra, zašto ne bi videli otkud uglavnom nezaposlenim navijačima ili „prvom sinu Srbije“ koji navodno radi za 500 evra, tolike pare? – smatra Biševac.

Ona dodaje da to nije nikakav napad na predsednika Srbije, njegovog sina i porodicu, već logično pitanje.

– Što se tiče neizbežnog Dragana Đilasa, duboko se nadam da Poreska uprava kontroliše rad njegove firme ili firmi, kao i ličnu imovinu. Njegovu i brata mu Gojka. Ukoliko to ne čine, onda je pitanje za aktuelnu vlast, premijerku, ministra finansija, šta radi Poreska uprava? Ukoliko imate dokaze da se Đilas nezakonito obogatio, ispitajte, tužite ga, uhapsite, ne gubite vreme na nas sitne novinare. Ja sam, dakle, za poštovanje zakona „ni po babu ni po stričevima“, a ni braći i sinovima. Lepo je govorio pokojni Nikola Šećeroski, prvo plati porez – poručuje Biševac.

Stavljanje mete na čelo

Ovo nije prvi put da se premijerka „razračunava“ sa Danasom, a u vezi Danila Vučića. Ona je prošle godine, reagujući na naslovnu stranu našeg lista u kojoj je glavna priča bila o predsednikovom sinu uslikanom u društvu huligana, takođe na Tviteru navela da Danilu „stavljamo metu na čelo“: „Stavljanje mete na mladića od 22 godine je, u vašem svetu, legitimna politička borba. Razvucite ga po Tviteru, upregnite istraživačke tabloide da ga fotografišu dok gleda utakmicu, povežite sa mafijom, samo da bi udarili po njegovom ocu. Vi ste blato protiv koga kažete da se borite“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari