Rami Malek: Egipatski Fredi Merkjuri 1Rami Malek Foto: EPA-EFE MIKE NELSON

Američki glumac egipatskog porekla Rami Malek osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame u kojoj je najboljim proglašen i film u kome je tu ulogu ostvario – „Boemska rapsodija“.

U njemu je Malek ulogu legendarnog pevača grupe Kvin Fredija Markjurija doneo tako dobro da je gitarista Kvin Brajan Mej izjavio kako je Malek igrao Fredija do te mere tačno da su prateći snimanje „ponekad zaboravljali da je Rami u pitanju“.

„Boemska rapsodija“ trijumfovala je uprkos raznovrsnim kritikama i problemima koji su pratili produkciju, budući da je prvobitni reditelj Brajan Singer otpušten zbog navodnog sukoba sa Malekom tokom snimanja, a zamenio ga je Dekster Flečer. Malek prilikom uručenja Zlatnog globusa nije pominjao Singera, odajući priznanje pre svega grupi Kvin. Nagradu je posvetio Merkjuriju, koji je preminuo 1991. godine od side.

Od početka 2000-ih Malek se pojavljuje u različitim TV serijama, prvi put na filmu zaigrao je 2006. u „Noći muzeja“ u sporednoj ulozi faraona, koju će ponoviti i u nastavcima, zatim u jednom delu „Sumrak sage“, a njegovo poreklo upotrebljeno je za ulogu teroriste u seriji „24“. Inače, rešio je da takve role, koje Arape i uopšte ljude sa Bliskog istoka prikazuju u lošem svetlu – odbija. On je rođen u Americi, u koju su njegovi roditelji emigrirali krajem sedamdesetih, ali se u njegovoj kući govorio arapski, odrastao je slušajući egipatsku muziku, voli Omara Šarifa i egipatsku kulturu smatra svojom, a koptske je vere.

Pojavio se u epizodnoj ulozi u filmu „Master“ Pola Tomasa Andersona, koga smatra jednim od najboljih reditelja današnjice. Pre „Boemske rapsodije“ prvu veliku nagradu – Emi, osvojio je opet zahvaljujući televiziji i seriji „Mr. Robot“ u kojoj igra naslovnu ulogu kompjuterskog hakera. Pre Fredija Merkjurija glavnu ulogu odigrao je u filmu „Buster’s Mal Heart“ 2016. prikazanom na festivalu u Torontu koji je kritika dobro dočekala, a i naredne godine učestvovao je na ovom festivalu sa rimejkom filma „Papillon“.

Rami Said Malek rođen je 12. maja 1981. Ima brata blizanca koji je učitelj i stariju sestru koja je doktorka. Malek je u vezi sa koleginicom sa kojom je igrao u „Boemskoj rapsodiji“ – Lusi Bojnton, a pre toga bio je vezi sa partnerkom iz serije „Mr. Robot“ Poršom Dabldej. Stilisti ga proglašavaju jednim od najbolje odevenih glumaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari