„Ramski sutoni“, susreti pesnika sa područja Braničevskog okruga, nakon duge pauze, ponovo su doživeli svoje svitanje i povratak na listu kulturno-turističkih manifestacija opštine Veliko Gradište.

Tako su se u suton, 14.septembra, u zidinama karavan-saraja, nedaleko od Ramske tvrđave, pod svetlošću baklji, ponovo čuli najlepši stihovi stvaraoca iz Petrovca, Požarevca, Malog Crnića, Kučeva, Golupca, Žabara, Kostolca, Velikog Gradišta i Bele Crkve. Pored iskusnih i proslavljenih, u program Sutona uvršteni su i mladi pesnici koji su tako dobili prostor za ličnu i profesionalnu afirmaciju.

Tvrđavu Ram čeka revitalizacija, a Opština Veliko Gradište i Turistička organizacija, u cilju obogaćivanja turističke ponude i kulturnih sadržaja, ali i negovanja pravih vrednosti, odlučile su da ponovo ožive manifestaciju koja je nekada imala značajno mesto na kulturološkoj mapi Srbije.

– Umetnički savet „Ramskih sutona“, sastavljen od vrsnih poznavalaca pisane reči i stiha iz Velikog Gradišta, selektovao je dvadeset pesnika. Svaki je interpretirao po dve svoje pesme. Ovogodišnja manifestacija nije bila takmičarskog karaktera, a već sledećeg leta očekuje nas ozbiljan posao. Verujem da će „Ramski sutoni“ i tvrđava Ram u budućnosti dobiti mesto koje zaslužuju. – reči su Slađana Markovića, zamenika predsednika opštine Veliko Gradište i predsednika organizacionog odbora manifestacije. Svi učesnici su, u znak sećanja iz Rama poneli zahvalnicu – ramski svitak i prigodan poklon.

Program su, dramskim prikazom „Tvrđava kroz vekove“, upotpunili glumci Amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ koji su, u autentičnim kostimima, oduševili publiku, ali i meštane Rama, a o značaju tvrđave govorio je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. Manifestaciju je zatvorio Tomislav Ivanović, predsednik SO Veliko Gradište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari