“Mnogo bespotrebnih stvari opterećuju dečja leđa”: Sagovornici Danasa o tvrdnji predsednika Srbije da se mediji previše bave težinom đačkih ranaca 1 Foto: Canva, screenshot RTS

Gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a gde je govorio o više tema predsednik Srbije je stigao da se osvrne i na izveštavanje javnog servisa. I dok su ranije njegove kritike RTS-a bile usmerene na priloge koji su objavljeni, ova se odnosila na priloge koje će tek da emituju.

Naime, Aleksandar Vučić je preventivno kritikovao RTS zbog toga što će u više emisija da potenciraju da su ranci đaka prvaka isuviše teški, te da mediji posvećuju previše prostora toj temi.

Upitani da prokomentarišu ovu izjavu, sagovornici Danasa uglavnom stoje na stanovištu da je predsednik ovom tvrdnjom opet izašao van okvira svojih nadležnosti.

Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon je istakla da je iznenađena da predsednik stiže da se bavi svim temema i da toliko ulazi u detalje pojedinih problema.

“Ukoliko je predsednik zaista zainteresovan za to da se bavi prosvetom, pa čak i na nivou obima gradiva koji se nalaze pred osnovcima, što jeste suština težine đačkog ranca, onda ga pozivam da apeluje na novu ministarku prosvete da pokrene raspravu o reformi obrazovanja koja će našu decu pripremati za izazove 21. i 22. veka, da na PISA testovima pokažu veći uspeh. Sistem obrazovanja se ne sme svoditi na ‘težinu ranca’ i stalnu priču o povećanju plata prosvetnih radnika, a posebno ne u svetlu majskih masakara”, ističe Macura.

Mirza Fortić, profesor iz Novog Pazara napominje da je kao roditelj budućeg prvaka i budućeg trećaka, izuzetno zabrinut zbog činjenice da deca moraju da nose preteške đačke torbe.

“Smatram da mnogo bespotrebnih stvari opterećuju njihova leđa i da sistem nije spreman da se ozbiljno pozabavi ovim problemom. Bilo bi i veoma korisno da se đačkim ormarićima omogući sigurno odlaganje stvari i da se deci omogući samo nošenje udžbenika i svezaka, koji su neophodni za domaći zadatak. To bi smanjilo teret na njihovim ramenima i omogućilo im bolju koncentraciju i produktivnost tokom školskog dana”, navodi Fortić.

Za Vesnu Bogosavljević, pedagoškinju iz jedne užičke škole, izjava Vučića je smešna i nipodaštavajuća opaska čoveka koji nije dovoljno razmišljao o tom problemu.

„Dečji ranci za školu su nenormalno teški, jer učenici u njima nose osnovne udžbenike, radne sveske, obične sveske i školski pribor. Za svaki predmet, svakodnevno, nose po dva udžbenika i svesku. To, zaista, jeste teško, posebno za učenike nižih razreda osnovne škole“, ističe Bogosavljević.

Da bi o ovoj temi trebalo da se izjašnjavaju stručnjaci, smatra Predrag Delić, doktor u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje.

„Gotovo po pravilu pred polazak u školu postavlja se pitanje opterećenosti dece težinom knjiga koje nose sa sobom od kuće do škole i nazad. Mnogi su stručnjaci iz oblasti zdravstva komentarisali i iznosili stavove po tom pitanju. Naravno kao najkomepentniji za sve javio se i predsednik Republike da iznese svoj stav. Kompetentni sagovornici na tu temu u medijima trebaju da budu pedijatri i lekari koji se bave zdravljem dece i školskom higijenom“, ističe Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari