Presudom Crkvenog suda Eparhije budimljansko-nikšićke od 10. maja „monah Antonije (Davidović), bivši sabrat manastira Crna Reka, lišen je monaškog čina, vraćen je u red laika sa svetovnim imenom Dragan i isključen iz crkvene zajednice na dve godine“, saopštila je juče zvanična Informativna služba Eparhije raško-prizrenske (ERP).

U crkvenim krugovima spekuliše se da su slične kazne izrečene i arhimandritu Simeonu (Vilovskom), protiv kojeg se pred Višim sudom u Beogradu vodi istraga po krivičnoj prijavi Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a zbog sumnje da je oštetio ERP za oko 300.000 evra. Informativna služba ERP je sredinom marta saopštila da je „mitropolit pirejski Serafim vratio Sinodu SPC dokumenta arhimandrita Simeona, koji je bio primljen za klirika Grčke pravoslavne crkve“ početkom 2010.

Monah Antonije, kako se navodi u presudi, kažnjen je zbog samovolje i nemonaškog ponašanja: samovoljnog napuštanja manastira, odbijanja poslušnosti, pobune i organizovanja zavere protiv crkvenih vlasti, „klevetanja patrijarha i arhijereja SPC“, organizovanja protesta ispred Patrijaršije 13. februara 2010, kada je Sinod uručio tadašnjem episkopu raško-prizrenskom Artemiju odluku o razrešenju upravom ERP.

Monah Antonije izjavio je za Danas da prihvata dvogodišnju kaznu nepričešćivanja, ali da će „iskoristiti pravo žalbe na presudu zbog razmonašenja“ koje, prema njegovim rečima, „ne postoji u pravoslavlju, niti on izlazi iz monaštva po sopstvenoj želji, a nije ni osuđen kao jeretik“. On kaže da neće prekinuti svakodnevne antiekumenske proteste ispred Patrijaršijskog dvora u Beogradu, jer „nemaju nikakve veze s presudom crkvenog suda“.

Kako Danas nezvanično saznaje, u Gračanicu bi danas trebalo da dođe novi administrator ERP član Sinoda mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je na ovoj dužnosti zamenio episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Sinod je na prošlonedeljnoj sednici trebalo i da potvrdi gde će vladika Artemije ubuduće živeti, ali o tome do juče nije ništa zvanično saopšteno iz sedišta SPC. Sa Sabora je „procurelo“ da vladika Artemije treba da se obrati Sinodu za odobrenje da boravi u manastiru koji bude odabrao, ali da to ne sme biti ERP. Izvori Danasa u vrhu SPC tvrde da je „crkvena vlada“ već tražila od vladike Artemija da odabere manastir u kojem će živeti. U crkvenim krugovima spekuliše se i da Sinod ima svoju „ponudu“ – u pitanju su dva fruškogorska manastira, ali, navodno, ne onaj za koji se vladika Artemije opredelio prilikom nedavnog obilaska Fruške Gore.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je juče u Leskovcu da se „vladika Artemije nalazi u jednom od manastira na Fruškoj Gori, po sopstvenom izboru“, prenosi Beta. Prema patrijarhovim rečima „Sabor je odredio vladici Artemiju, po njegovoj želji, da bira između dva manastira u Fruškoj Gori i on je već tamo“. On je objasnio da vladika Artemije nije mogao da ostane u ERP „zbog nekih njegovih prijatelja koji su tamo pravili probleme“, pa je na Saboru izrazio želju da ode u Sremsku eparhiju.

Apel za odbranu pravnog poretka SPC

Inicijativni odbor srpskih pravnika pokrenuo je juče potpisivanje Apela za odbranu pravnog poretka SPC, u kojem se srpski arhijereji pozivaju da „zbog očuvanja kanonskog poretka Crkve, na vanrednom zasedanju Sabora ponište odluku o trajnom razrešenju episkopa raško-prizrenskog Artemija, kao i prethodnu protivustavnu odluku Sinoda o imenovanju administratora za ERP“. U apelu se između ostalog tvrdi da su „u tzv. postupku utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa Artemija Sinod i Sabor grubo prekršili procesne crkvenopravne norme“, da je uručivanjem sinodskog izveštaja tri dana uoči Sabora vladici Artemiju „uskraćeno elementarno pravo na odbranu, ozbiljno ugroženo već time što je protivno Ustavu SPC pre toga uklonjen sa uprave nad Eparhijom“, kao i da je odluka Sabora o njegovom trajnom razrešenju „doneta preglasavanjem, protivno Ustavu SPC“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari