Raskol u Udruženju penzionera u Šapcu i dalje traje: Savez spreman da posreduje u rešavanju problema 1Izborna skupština, intervenisala policija, Foto: Kristina Vučićević / Danas

Posle tri Izborne skupštine u toku kojih je, u više navrata, reagovala policija, a članove „štitilo“ privatno obezbeđenje, izabrano je novo rukovodstvo Gradskog udruženja penzionera u Šapcu, za koje deo članova tvrdi da je nazakonito i nelegitimno.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić kaže za Danas da su raspoloženi da posreduju u rešavanju problema, ali da su im zakonske mogućnosti ograničene.

Protiv novoizabrane predsednice, Jelene Kojić, koja je do sada obavljala funkciju vršioca dužnosti, kao i protiv njenog doskorašnjeg pomoćnika Stevana Matića, nekadašnjeg prvog čoveka udruženja, deo članova podneo je krične prijave, zbog, kako navode, nezakonitih radnji, u kojima su penzioneri oštećeni prilikom nabavke drva, bespovratne novčane pomoći, prava na banjsko lečenje, ali i na druge načine.

Oni, takođe, traže javni uvid u dokumentaciju koja se odnosi na zgradu Doma penzionera, u Karađorđevoj ulici u Šapcu, tvdeći da imaju dokaze da aktuelno rukovodstvo namerava da ga nezakonito otuđi.

– Na Izbornoj skupštini mora biti prisutno najmanje 70 članova, a na poslednjoj, kada je izabrana Jelena Kojić, nije bilo više od 15 članova. Mi insistiramo na ravnopravnim izborima u prisustvu predstanika iz Beograda i da se na uvid stave izveštaji sa prethodnih sednica – kaže za Danas Miroljub Merdović, član Gradskog udruženja.

Prilikom poslednje Izborne skupštine, održane 15. marta, privatno obezbeđenje, koje je angažovala Jelena Kojić, a koje je finansirano sredstvima od članarina, onemogućilo je da komisija od pet predstavnika penzionera prisustvuje sednici.

Na pitanje Danasa, koliko članova Izborne komisije je bilo prisutno prilikom glasanja, Jelena Kojić odgovorila je da ih je „bilo dovoljno“.

Raskol u Udruženju penzionera u Šapcu i dalje traje: Savez spreman da posreduje u rešavanju problema 2
Ponovo izabrana Jelena Kojić, Foto: K. V. / Danas

– Za moj izbor glasali su svi, jednoglasno, dok je za potpredsednicu izabrana Živanka Dmitrić – rekla je Kojić.

Kako rešiti problem u Šapcu i šta na aktuelna dešavanja kažu u Savezu penzionera Srbije, pitali smo  predsednika Andreja Savića.

– Savez je krovna i najreprezentativnija organizacija penzionera u Srbiji koja za osnovni cilj ima zastupanje interesa ukupne penzionerske populacije. U Srbiji ih ima 169, opštinskih, gradskih i pokrajinskih, a kada je u pitanju udruženje u Šapcu, moram da kažem da je ono proteklih godina bilo jedno od neaktivnijih na nivou Republike – rekao je Savić za Danas.

On ističe da u centrali, do sada, nisu osećali uključenost i zajedništvo u akcijama koje su preduzimali, i da je reč o nasleđenom stanju, koje se već više godina u Šapcu manifestuje.

Raskol u Udruženju penzionera u Šapcu i dalje traje: Savez spreman da posreduje u rešavanju problema 3
Andreja Savić, Foto: Medija centar

– Mi, nažalost, nemamo mehanizme da arbitriramo i direktno se mešamo u izborne procese i načine funkcionisanja, jer je Gradsko udruženje penzionera u Šapcu, samostalno pravno lice, ističe naš sagovornik.

Podseća da prema Zakonu o udruženjima, rukovodstvo mora da poštuje ciljeve i zadatke zbog čega su ta udružanja osnovana, a to je pomoć najugroženijim penzionerima, sve vrste materijalne, socijalne, zdravstvene i druge pomoći.

– Očekujemo da svako udruženje, pa i ono u Šapcu, deluje u tom smislu. Kada je reč o izbornoj proceduri, rukovodstovo se bira na svake četiri godine, svako udruženje je konstituisano od mesnih odbora, ali sve je to regulisamo Statutom udruženja. Svi statuti moraju biti usaglašeni sa Zakonom, kaže sagovrnik Danasa.

Savić objašnajva da to, što je neko član udruženja i plaća članarinu, ne kvalifikuje ga automatski da može da učestvuje i izboru rukovodstava, ali da je to skup koji mora biti transparentan.

– Poželjno je da Izborna skupština bude otvorena za sve članove udruženja. U statutu je precizno razrađen postupak, ko ima pravo glasa, kako se evidentiraju kandidati za funkcije, i to mora da se poštuje. Govorim o jednom legitimnom i legalnom postupku, tako da oni koji nemaju status člana skupštine ili delegata, od strane mesnih odbora, mogu prisustvovati, ali nemaju pravo glasa, navodi Savić.

Ističe da su u Savezu penzionera Srbije otvoreni za razgovore sa svim članovima udruženja.

– Ako postoji želja i jednih i drugih, spremni smo da se uključimo u medijatorskom smislu, da pobede opšti intresi, uostalom, ta udruženja postoje za sve korisnike penzija i vrlo je važno da rukovodstvo bude jedinstveno. Ako je u prošlosti bilo određenih anomalija ili nekih propusta, prekrštaja i slično, to je onda u domenu nadležnih institucija, ističe Savić, dodajući da je Šabac vrlo značajan gradski centar u Republici, i da je važno da se napravi dobar most saradnje i prema lokalnoj zajednici.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari