Raskošni vlaški vez “štampujit“ otrgnut od zaborava 1Foto: Plakat

Narodnu nošnju Vlahinja karakteriše izuzetno dekorativan, raznobojan vez na crnom plišu. Vezu nad vezovima i tehnici “štampujit” posvećena je izložba, inače deo projekta “Štampujit – Vez nad vezovima” autorke Dušanke Botunjac, akademske slikarke i primenjene umetnice iz Negotina koja će večeras biti otvorena u Kladovu.

Iza pomalo egzotičnog naziva “štampujit” krije se tehnika veza koja je u podunavski deo Srbije stigla iz zapadne Evrope u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.

– Po pripovedanju starijih meštana koji su živeli na ovom području sa sigurnošću se tvrdi da su tehniku “štampujit,” u ove krajeve prenele i donele žene koje su sa svojim supruzima, brodarima, zajedno plovile Dunavom, na relaciji od Radujevca (Radujevac je mesto na Dunavu u kome je bilo u 19. i početkom 20.veka najznačajnije veliko pristanište, carina i karantin), preko Budimpešte pa sve do Beča – zabeležila je autorka Dušanka Botunjac.

Nova faza dekoracije svečane ženske nošnje Vlaha u dunavskom priobalju i Timočkoj krajini ,kreće nakon susreta sa zapadnom kulturom i novim zanatskim tehnikama.

Zbog načina prenošenja šare, nova tehnika veza nespretno je nazvana „štampujit“.

Veze se uz pomoć vertikalne polumehaničke igle, koja gustim ubodima na naličju tkanine prema šemi gradi izuzetno izražajnu dekorativnu šaru na crnom plišu spreda.

– Tokom realizacije projekta „štampujit“, u cilju što realnijeg sticanja uvida u stvarno stanje zastupljenosti ove tehnike danas, imali smo mnogobrojne kontakte sa meštanima u selima za koje smo stekli saznanja da su u njima postojale vezilje koje su se bavile ovom tehnikom, i došli do poražavajućih saznanja. U Opštini Negotin se o ovoj tehnici samo pripoveda, niko se više ne bavi ovom vrstom veza. Otvorili smo škrinje i susreli smo se bogatim artefaktima, ali je zanat nestao – navodi Dušanka Botunjac.

Na sreću, u kladovskom selu Korbovo, autorka je naišla na Ljubinku Beljolić, poslednje aktivne vezilje ovom tehnikom “štampujit”.

– IU tajne tehnike “štampujit”, Ljubinka je pre nekih desetak godina već uvela Udruženje „ Misija kreativa“ iz Kladova, što nas čini sigurnim da ćemo u očuvanju ovog nematerijalnog kulturnog blaga uspeti – zaključuje Dušanka Botunjac.

Dušanke Botunjac, akademska slikarka i primenjena umetnica je čuvar motiva Negotinske krajine, autentičnog vlaškog nasleđa koje promoviše i čuva od zaborava i kao član umetničkog saveta, edukator, regionalni koordinator i dizajner Etno mreže.

Večeras će o vlaškom vezu govoriti zajedno sa predsednicom “Misije kreativa” Slavicom Boraković i direktorkom Biblioteke “Centra za kulturu” Kladovo u čijem se prostoru dešava ova zanimljiva izložba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari