Na Izvorištu Vodovod u Martincima ovih dana posađeno je 600 sadnica lešnika, kojim će deo te parcele biti oplemenjen. Pored primarne delatnosti – crpljenja, prerade i distribucije vode do korisnika, ovo javno preduzeće ovakvim aktivnostima, smatraju oni, pokazuje odgovoran i domaćinski odnos prema prirodnim resursima i sopstvenoj svojini. Izvorište u Martincima se nalazi na 15 kilometara od Sremske Mitrovice, a vazdušnom linijom je to oko šest kilometara.


Sa tog područja potiče najveći deo sirove vode koja nakon prerade distributivnom mrežom stiže do potrošača. Mitrovački Vodovod na toj lokaciji raspolaže sa 10 bunara maksimalnog kapaciteta 500 litara vode u sekundi. Zemljište, površine oko 20 hektara, koje je u državnoj svojini, 2005. godine dato je na korišćenje Vodovodu. Tako je odgovornost u upravljanju vodnim resursima jasnije definisana, jer je nadzor i održavanje i objekata i zemljišta isključivo u nadležnosti Vodovoda.

Šef laboratorije Anica Ilibašićkaže da se većnekoliko godina unazad ovde seje žito ili ječam. Po obodu parcele prošle godine je posađeno 300 sadnica oraha, pri čemu se vodilo računa o propisanim kriterijumima u pogledu sanitarne zaštite objekata.

– To znači da se zemljište ne tretira hemijskim preparatima, kako se ne bi ugrozio kvalitet podzemnih voda. Zbog toga su i prinosi skromniji, ali je materijalna dobit u sasvim drugom planu. Važno je da se zemljište obrađuje, da se postigne visok nivo uređenosti i da taj prostor bude oplemenjen. Ove jeseni smo odlučili da to učinimo sadnjom 600 sadnica lešnika, sa željom da martinačko izvorište ubuduće izgleda još lepše – smatra Anica Ilibašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari