Rast broja turista u Novom Sadu, za prvih šest meseci ostvareno 249.000 noćenja 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Novom Sadu je, u prvih šest meseci ove godine, boravilo 96.898 turista, od kojkih je 41.962 domaćih i 54.936 stranih, što predstavlja porast u odnosu na isti period prethodne godine za 115,8 odsto, saopštila je Turistička organizacija Novog Sada.

Najveći broj dolazaka među strancima ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Ruske Federacije, Severne Makedonije, Nemačke, Rumunije, Mađarske, Crne Gore i Bugarske.

Podaci RZS-a kažu da je u Novom Sadu i okolini, u periodu od januara do juna ove godine, ukupno ostvareno 249.268 noćenja turista, tj. 83.526 domaćih i 165.742 stranih.

To ukazuje na porast broja noćenja, kako u odnosu na prvu polovinu 2021. godine, tako i u odnosu na prvu polovinu 2019. godine i to u istom procentu, 36 odsto.

Najviše noćenja među strancima ostvarili su turisti iz Ruske Federacije, 21.926, Bosne i Hercegovine, 18.089, ostalih vanevropskih zemalja, 14.150, Hrvatske, 10.866.

Na listi zemalja iz kojih dolaze turisti u Novi Sad su i Turska, Slovenija, Nemačka, Severna Makedonija, Rumunija i Sjedinjene države.

Od januara do juna ove godine, 4.797 stranih i domaćih turista zatražilo je pomoć, informacije i promo materijal o Novom Sadu u info centrima Turističke organizacije na Trgu slobode i železničkoj stanici.

Rezultati ankete pokazuju da je regionalno gledano najviše turista u Novom Sadu bilo iz Istočne Evrope, njih 22,7 odsto, nakon toga slede turisti iz bivše Jugoslavije, 22,2 odsto, zatim oni iz Zapadne Evrope, 18,2 odsto, nešto manje iz Azije, njih ukupno 16, odsto), te iz Severne Amerike i Australije po 12,4 odsto i na kraju iz Južne Amerike i Afrike po 7,6 odsto.

Najatraktivnije lokacije u Novom Sadu za turiste su centar grada, Petrovaradinska tvrđava, parkovi, Štrand i fruškogorski manastiri.

Programe u okviru Evropske prestonice kulture u junu je posetilo 13,8 odsto stranih i 14,7 odsto domaćih turista, pokazuju rezultati istraživanja.

Preko dve petine turista u Novi Sad je stiglo vozom, a sledeće najčešće prevozno sredstvo je automobil, dok su avionski prevoz koristili isključivo strani turisti i to više od polovine njih.

Kod domaćih turista dominantan je smeštaj kod rođaka i prijatelja, a kod stranih turista dominira privatni smeštaj. Turisti su najčešće noćili dve noći.

Turisti su, naglašavaju iz TONS-a većinom zadovoljni turističkom posetom Novom Sadu i većina je istakla kako bi ponovo posetila naš grad.

Iz Turističke organizacije Novog sada tvrde da se novosadski turizam „u potpunosti oporavio od zastoja uzrokovanog pandemijom korona virusa i vratio uobičajenom trendu rasta turističkog prometa iz meseca u mesec“.

Dodaju da je nautički turizam značajan faktor ukupnog turističkog razvoja Novog Sada, jer prema podacima Agencije za upravljanje lukama, na putničkom pristaništu u Novom Sadu u prvoj polovini ove godine pristalo je 170 putničkih brodova, a iskrcalo se 16.513 putnika.

Najviše brodova je pristalo u junu, 68, kada se iskrcalo i najviše putnika, a potom sledi maj, sa 64 pristajanj.

Napominju da to predstavlja značajno uvećanje s obizrom da su tokom prethodne godine pristala 132 broda sa 11.717 putnika.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari