Raste broj osuda ponašanja Marića sa Hepi televizije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Uprava Filozofskog fakulteta saopštila je da najoštrije osuđuje napad na prodekana i profesora tog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na televiziji Hepi.

U saopštenju se podseća da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na UNESCO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle.

Kako se navodi, Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi, omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

– Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa „sumnjivim prezimenom“ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali”, navodi se u saopštenju Uprave Filozofskog fakulteta.

Tokom ovog napada, dodaju, Marić je vređao i članove porodice profesorke Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada”.

– Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vređanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta. Koristimo ovu priliku da ustanemo u zaštitu profesora Danijela Sinanija, rektorke Ivanke Popović i svih profesora Univerziteta u Beogradu koji su poslednjih meseci izloženi sve žešćim napadima vlasti, njima vernim medijima i tzv. „političkim analitičarima“, ističe se u saopštenju.

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu zaključila je ovo saopštenje izražavanjem gnušanja zbog vređanja profesora Danijela Sinanija i rektorke Ivanke Popović – „Uprava ustaje u zaštitu prava svih građana Srbije da izražavaju svoje slobodno mišljenje i upozorava da se širenjem nacionalne mržnje i uvredljivog obraćanja intenziviraju unutrašnji konflikti u Srbiji, a društvo uvodi u opasnu istorijsku fazu“.

Omalovažavanje profesora Sinanija na Hepiju osudila je i Stranka slobode i pravde (SSP) uz ocenu da to nije samo uvredljivo i „u duhu devedesetih“, već predstavlja primer kako se stavljaju „mete na ljude čiji je jedini greh to što drugačije misle“.

„Milomir Marić je za profesora Sinanija rekao da predaje albanski jezik, pa da je profesor ‘roke mandoljine’, da bi za kraj praveći paralelu sa Kosovom osporio pravo profesora Sinanija da bude ‘moralni sudija’, jer bi na Kosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali'“, navodi se u saopštenju te stranke.

Ta stranka je istakla da takve izjave predstavljaju konačan „dokaz ludila u kojem živimo“ i da je sve uvrede na račun profesora, rektorke ali i akademika Dušana Teodorovića, Marić izrekao samo kako bi odbranio lik i delo ministra Siniše Malog“, o čijem doktoratu komisija Fakulteta organizacionih nauka treba da donese sud.

Na društvenim mrežama ovakvo ponašanje glavnog urednika TV Hepi osudile su brojne javne ličnosti, pre svega novinari.