Raste broj zaraženih koronom u Nišu, virus ušao i na Kardiologiju 1Foto: BETA/ Klinički centar Niš

U Nišu od prošle sedmice raste broj zaraženih novim korona virusom, a virus je ušao i na Kliniku za kardiologiju Kliničkog centra Niš, saopštili su izvori Danasa bliski upravi KC.

Naši sagovornici su kazali da je porast kovid pacijenata u niškom KC “evidentan”, ali da se takav podatak “gura u drugi plan ili prećutkuje, zbog predstojećih izbora”.

Porast je “priznao” i oficijelni veb- sajt te ustanove, prema kojem je prošle sedmice broj hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđen virus bio ispod 30, dok se od 13. juna on kreće ka 40.

Prema navodima sajta, danas do 16 časova bilo je hospitalizovano 37 takvih pacijenata, deset više nego pre nedelju dana.

U upravi KC danas su saopštili da u toj ustanovi postoje samo dva kovid centra- Klinika za infektivne bolesti i Klinika za rehabilitaciju, ali da bi ova druga trebalo da bude zatvorena, najverovatnije već naredne sedmice.

Prema njihovim rečima, uz Kliniku za infektivne bolesti, kovid pacijente će u perspektivi redovno zbrinjavati Klinika za pulmologiju, na kojoj je “u toku dodatna adaptacija”.

Naši izvori iz KC su, međutim, negirali takve tvrdnje, navodeći da je i Klinika za pulmologiju još uvek kovid centar, pošto ne zbrinjava druge pacijente, izuzev onkoloških, koje šalje na drugu kliniku.

Prema njihovim rečima, klinika “nije adaptirana, osim ukoliko se pod adaptacijom ne podrazumeva unošenje respiratora”, već samo očišćena i dezinfikovana.

– Otvaranje stalne kovid bolnice na Klinici za pulmogiju, koja se nalazi u zgradi stare nterne klinike, neshvatljiv je potez uprave KC, ukoliko se još nešto dodatno ne reorganizuje. U istoj zgradi su smešteni i interventna kardiologija i pejsmejker centar, koji će, prema dostupnim informacijama, nastaviti sa radom. Oni su navodno fizički odvojeni, ali samo- vratima- rekli su lekari KC, koji su želeli da sačuvaju anonimnost.

Naši izvori su kazali da su na Klinici za kardiologiju korona virusom zaraženi jedan zdravstveni radnik i dva pacijenta, ali da ova klinika radi  punim kapacitetom, uz primenu svih epidemiloških zaštitnih mera.

Prema njihovim rečima, svi zaraženi su “u dobrom opštem stanju” i “nemaju simptome”.

Oni su “izolovani”, a ostali zaposleni i pacijenti su “pod epidemiloškim nadzorom”.

Oni su još kazali da je situacija na Klinici za neurologiju, na kojoj je prošle sedmice  virus otkriven kod sedmoro zaposlenih i četvoro pacijenata, zbog čega je deo klinike privremeno zatvoren, sada “mirna”.

Svi zaraženi su prebačeni u kovid centre KC i kućnu samoizolaciju, nema novozaraženih, a čitava klinika je, nakon dezinfekcije i sterilizacije, otvorena za redovan rad sa pacijentima, rekli su.

Niški KC je u jeku epidemije bio jedna od najvećih kovid bolnica u Srbiji, u kojoj je, prema dostupnim podacima lečeno oko 3.000 pacijenata koji su bili potvrđeni ili suspektni na korona virus.

Niš je bio jedno od najvećih epidemioloških žarišta u zemlji, a niški Gerontološki centar, sa oko 200 zaraženih i više od 50 umrlih, najveće pojedinačno žarište.

Broj zaraženih među testiranima u Nišu višestruko veći od “republičkog proseka”

Broj zaraženih među testiranima u Nišu na dnevnom nivou i višestruko je veći od “republičkog proseka”, pokazuju dokumenti dostavljeni Danasu.

Prema zvaničnom izveštaju na specijalizovanom sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja, broj pozitivnih među testiranima danas je bio oko 1,5 odsto, a ovih dana i ispod jednog procenta, dok po zvaničnom izveštaju o rezultatima testiranja u laboratoriji niškog Instituta za javno zdravlje za 13. juni, u koji smo imali uvid, on iznosi čak- 14 odsto.

Naime, u ovom izveštaju, koji se inače dostavlja Ministarstvu, navedeno je da je tog dana ukupno testirano 85 osoba, a pozitivno na virus njih 12. Testirani pacijenti su iz Niša, kao i iz Pirota, Aleksinca, Svrljiga, Lebana i Bojnika, a uzorkovani su u zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja u tim mestima.

Osim građana, testirani su i zdravstveni radnici. Svima su rađeni PCR testovi kojima se utvrđuje prisustvo korona virusa, izuzev kod petoro građana, koji su se testirali na prisustvo antitela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari